AKTUALNOŚCI 2006 ROKU

30.10.2006 | Grzegorz Karczmarz Ukraińskie Centra Informacji Europejskiej już wyposażone Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

Dwa wysokiej klasy komputery i drukarka wielofunkcyjna to skład zestawu jaki otrzymało każde z Centrów Informacji Europejskiej w Nowogradzie Wołyńskim, Żytomierzu i Winnicy. Sprzęt wykorzystywany będzie w bieżącej działalności centrów przez konsultantów i interesantów poszukujących informacji europejskiej.
Profesjonalny sprzęt komputerowy ze stałym dostępem do internetu umożliwi skuteczne wyszukiwanie potrzebnych informacji i efektywną pracę centrów. Każde CIE w czasie trwania projektu otrzymuje również finansowanie na niezbędne w pracy biurowej materiały.

Komputery zostały przekazane stronie ukraińskiej w ramach projektu „Razem w Europie” realizowanego w ramach Polsko-Kanadyjskiej Współpracy Rozwojowej. Przekazanie sprzętu nastąpiło w trakcie wizyty strony polskiej na Ukrainie, która miała służyć dalszemu przygotowaniu działalności ukraińskich CIE i SKE oraz kwestii związanych z organizacją Olimpiady Europejskiej i Polsko-Ukraińskiej wymiany młodzieżowej.

Kolejnym etapem projektu jest Olimpiada Europejska w Żytomierzu. Kilkudziesięciu ukraińskich uczniów sprawdzi swoje umiejętności w konkursie wiedzy o Unii Europejskiej. Ocenione zostaną również prace plastyczne przygotowywane przez członków Szkolnych Klubów Europejskich powstałych w ramach projektu „Razem w Europie”.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie
powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

W ramach projektu odbyły się już:

Przed nami wciąż:

Projekt dofinansowany przez rządy Polski i Kanady, poprzez program Polsko-Kanadyjskiej Współpracy Rozwojowej, zarządzany przez Fundację Edukacja dla Demokracji.
Project supported by the Governments of Poland and Canada, through the Polish-Canadian Development Cooperation Program, administered by the Education for Democracy Foundation.

Centra Informacji Europejskiej na Ukrainie :