AKADEMIA "ZŁOTA 9"

Realizacja programu jest już zakończona.

Akademia "Złota 9" była wyjątkową propozycją edukacyjną skierowaną do młodzieży Lubelszczyzny. Projekt ten był wspólną inicjatywą Klasztoru Ojców Dominikanów w Lublinie oraz Europejskiego Domu Spotkań – Fundacji Nowy Staw. Akademia była połączeniem doświadczeń duszpasterskich dominikanina, Ojca Ludwika Wiśniewskiego i trzynastoletniej praktyki pracy z młodzieżą, jaka realizowana jest w Fundacji.

Projekt oparty była na kontakcie z Mistrzami, spotkaniach z wybitnymi postaciami kultury, nauki i polityki. Intencją było, by te osoby dzieliły się swoim doświadczeniem życia i służby Ojczyźnie. Ważnym elementem było wyzwalanie siły twórczej każdego z uczestników. Odbywało się o poprzez warsztaty, których funkcją było przekazanie umiejętności i zainspirowanie do twórczego myślenia na ważne tematy.

Szkoła uczyła nie tylko technik i umiejętności, ale przekazywała i umacniała wartości, budować wspólnotę przyjaźni i zaufania, grupę wsparcia i inspiracji.

Pierwsza edycja Akademii rozpoczęła się w styczniu 2006. Spotkania odbywały się w soboty co dwa tygodnie. Schemat każdego spotkania był taki sam – spotkanie z gościem a następnie warsztaty tematyczne.

Po każdym spotkaniu młodzież realizowała zadanie domowe – czytała artykuł, przygotowywała pracę, oglądała film, robiła ankietę lub wywiad.

Spotkania odbywały się Klasztorze Ojców Dominikanów w Lublinie przy ulicy Złotej 9, stąd też nazwa Akademii. Sesje wyjazdowe odbywały się w Europejskim Domu Spotkań w Nasutowie k/Lublina.

RADIO LUBLIN o AKADEMII "ZŁOTA 9"

WIĘCEJ W ARCHIWALNEJ WITRYNIE AKADEMII

EUROPEJSKI DOM SPOTKAŃ