AKTUALNOŚCI 2006 ROKU

Centra Informacji Europejskiej na Ukrainie Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

Już wkrótce otwieramy kolejne centra informacji europejskiej na Ukrainie. Pierwsze takie centrum powstało w Łucku, niedługo będą one działać również w Winnicy oraz w Żytomierzu. Centra zostaną otwarte w ramach projektu „Razem w Europie” wspieranego przez Polsko- Kanadyjską Współpracę Rozwojową oraz Ministerstwo Spraw zagranicznych RP. Jednym z działań projektów jest też otwarcie piętnastu szkolnych klubów europejskich na Ukrainie oraz organizacja Olimpiady Europejskiej dla członków klubów.

Projekt „Razem w Europie” przekazuje polskie doświadczenia integracji europejskiej na Ukrainę. Głównym celem projektu jest promocja procesów integracji europejskiej na Ukrainie poprzez zapoznanie wspólnot lokalnych z problematyką UE, a także podniesienie poziomu wiedzy na temat Europy, zwłaszcza młodego pokolenia.

Projekt składa się z kilku działań podzielonych na dwie części tematyczne. W części informacyjnej zaplanowaliśmy otwarcie kolejnych Centrów Informacji Europejskiej na Ukrainie - w Winnicy i na Żytomierszczyźnie oraz stworzenie przestrzeni informacyjnej dla rozwoju inicjatyw eurointegracyjnych - strona internetowa „Euromix” (wraz z elektronicznym biuletynem informacyjnym).

Część programowa to przeprowadzenie kolejnych działań na rzecz wspólnot lokalnych. Jest to między innymi utworzenie piętnastu szkolnych klubów europejskich (SKE) w ww. regionach oraz przeszkolenie koordynatorów SKE, a także przeprowadzenie „Olimpiady Europejskiej” wśród członków SKE.

Działania te pozwolą na zapoznanie młodzieży z procesami poszerzania UE oraz wypracowanie metod i sposobów informowania o UE na Ukrainie. Wszystko to w konsekwencji ma na celu ożywienie aktywności społecznej, zaanimowanie działalności obywatelskiej.

Projekt wspierany jest przez
Polsko - Kanadyjską Współpracę Rozwojową
oraz
Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP