EUROPEJSKIE CENTRUM WSPÓŁPRACY MŁODZIEŻY

Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży swoją działalnością wspiera współpracę i kontakty międzynarodowe młodzieży, szczególnie na obszarze kontynentu europejskiego. Jedną z głównych form aktywności są międzynarodowe spotkania młodzieży. Są one zawsze szansą na poszerzenie własnych horyzontów, wymiany doświadczeń i nowych inspiracji do działań. Spotkania kultur są też okazją do pokonania własnych barier oraz głęboko tkwiących uprzedzeń i stereotypów. Najważniejszy jest jednak wymiar ludzki - międzynarodowe spotkania młodzieży i bez względu na to czy są radosne, czy refleksyjne pozwalają się lepiej poznać i pozostawiają niezapomniane wrażenia, a nierzadko przyjaźnie na całe życie.

Najwięcej dotychczas realizowanych programów to polsko- niemieckie spotkania młodzieży. Spotkania trójstronne z udziałem Polaków, Niemców i Białorusi, Ukrainy lub innego kraju to kolejna formuła programowa realizowana w ramach Polsko – Niemieckiej Współpracy Młodzieży www.pnwm.org. Poza Polsko- Niemiecką Współpracą Młodzieży wiele projektów organizowanych jest w ramach Programu Wspólnot Europejskich- „Młodzież” www.mlodziez.org.pl. Program ten daje nam szansę nawiązania kontaktów z młodymi z obszaru Unii Europejskiej, EFTA, Bałkanów, Europy Wschodniej i Kaukazu, Afryki Północnej, a nawet Ameryki Południowej.

Główne obszary tematyczne, w ramach których podejmujemy międzynarodową współpracę, to między innymi: dziennikarstwo, ekologia, ekumenizm, kultura, tradycja, polityka młodzieżowa, zagadnienia społeczne, tematyka związana z UE.

Uczestnicy spotkań to między innymi: młodzież gimnazjalna, uczniowie szkół średnich, studenci, młodzież bezrobotna i pracująca. W sposób szczególny aktywizujemy młodzież z małych miejscowości i gmin lubelszczyzny.

Oprócz spotkań młodzieży zajmujemy programami goszczącymi oraz wysyłającymi Wolontariatu Europejskiego oraz innych programami praktyk i wolontariatów międzynarodowych. Dotychczas gościliśmy jednego wolontariusza z Francji, dwie wolontariuszki z Włoch i kilka osób z Niemiec. Jednocześnie wysłaliśmy naszych wolontariuszy do Hiszpanii, Niemiec, Portugalii, Rosji i Włoch.

Fundacja jest członkiem zarządu międzynarodowej organizacji wspólpracy młodzieży Mozaika www.europeanmosaic.com, europejskiej sieci współpracy regionów Platforma www.platformnet.net oraz sieci organizacji pozarządowej na rzecz młodzieży wykluczonej JAMO www.ec-network.net/jamo/en/presentation.htm.

Zachęcamy do zapoznania się z obszerną galerią multimedialną obrazujących nasze działania w ramach ECWM.

GALERIA MULTIMEDIALNA ECWM

EUROPEJSKI DOM SPOTKAŃ