AKTUALNOŚCI 2012 ROKU

20-21.09.2012 Nasutów Seminarium szkoleniowe „Przedsiębiorczość młodzieży” Informacja europejska

Punkt Informacyjny Europe Direct – Lublin zaprasza przedstawicieli szkół średnich z województwa lubelskiego do udziału w seminarium szkoleniowym „Przedsiębiorczość młodzieży”. Szkolenie przeznaczone jest dla nauczycieli i uczniów ostatnich klas szkół średnich.

Celem szkolenia jest:

• wsparcie aktywnych postaw młodzieży w kształtowaniu i planowaniu swojej przyszłości zawodowej w powiązaniu z możliwościami, jakie stwarza w tym zakresie członkostwo Polski w UE,
  • zwiększenie przedsiębiorczości wśród młodzieży, rozwijanie umiejętności adaptacji młodzieży do zmieniających się warunków rynku pracy,
  • pokazywanie możliwych źródeł wiedzy i sposobów ich wykorzystania w celu przygotowania do funkcjonowania na otwartym rynku pracy,
  • wypracowanie umiejętności autoprezentacji oraz skutecznego poszukiwania i ubiegania się o pracę także na poziomie rynku europejskiego,
  • wsparcie zaplecza informacyjnego w szkołach pomocnego w planowaniu kształcenia i kariery zawodowej.

Z każdej szkoły zapraszamy jednego nauczyciela i dwóch uczniów. Zajęcia prowadzone będą w oddzielnych grupach dla nauczycieli i uczniów. Szkolenie odbędzie się w dniach 20-21 września 2012 roku w ośrodku konferencyjno-szkoleniowym (Europejski Dom Spotkań) w Nasutowie k/Lublina.

Udział w zajęciach jest bezpłatny. Dojazd do Lublina na koszt własny. Organizator zapewnia transport na trasie Lublin – Nasutów – Lublin oraz nocleg 20-21 września. Uczestnikom szkolenia wydamy zaświadczenie uczestnictwa.

Zajęcia prowadzić będą wykwalifikowani trenerzy w dziedzinach doradztwa zawodowego, zasad studiowania i odbywania staży w krajach UE, komunikacji społecznej, autoprezentacji, przedsiębiorczości oraz informacji europejskiej. Trenerzy posiadają wymagane doświadczenie gwarantujące pełne osiągnięcie zakładanych celów szkolenia. Zajęcia prowadzone będą metodami aktywnymi.

W dniu 20.09.2012 o godz. 9.00 zbiórka i wyjazd uczestników z Placu Zamkowego w Lublinie do ośrodka szkoleniowego w Nasutowie k/Lublina.
Powrót do Lublina 21.09.2012 ok. godz. 14.00.

Zgłoszenia prosimy nadsyłać na załączonym formularzu faksem: 081 5346192 lub e-mailem: europe-direct@europe-direct.lublin.pl do 13 września do godz. 12.00.
Decydować będzie kolejność zgłoszeń. Lista szkół zakwalifikowanych do udziału w szkoleniu opublikowana będzie 14 września na stronie http://europe-direct.lublin.pl.
Ponadto uczestnicy powiadomieni zostaną pocztą e-mailową.

W przypadku pytań prosimy o kontakt: Marta Jędrych tel: 081 5346191,
email: europe-direct@europe-direct.lublin.pl

DO POBRANIA :

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.