POWRÓT DO AKTYWNOŚCI ZAWODOWEJ

O PROJEKCIE

Projekt „Powrót do aktywności zawodowej” jest realizowany przez EUROPEJSKI  DOM SPOTKAŃ-FUNDACJĘ NOWY STAW.
Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027.

Całkowity budżet projektu: 955 116,50 zł, w tym dofinansowanie ze środków   Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w kwocie 907 360,67 zł.

Okres realizacji projektu:

Projekt będzie realizowany w okresie od 01.03.2024r. do 28.02.2025r.

CELE PROJEKTU

Głównym celem projektu jest wspieranie zrównoważonego pod względem płci uczestnictwa na rynku pracy, równych warunków pracy oraz lepszej równowagi między życiem zawodowym a prywatnym poprzez aktywizację zawodową 60 osób pozostających bez pracy z woj. lubelskiego, w tym minimum 50 kobiet poprzez wsparcie psychologiczne, trening umiejętności społecznych, wsparcie szkoleniowe, usługi pośrednictwa pracy i staże oraz szkoleń świadomościowych odnośnie równowagi pomiędzy życiem zawodowym a prywatnym wśród 20 pracowników i 30 pracodawców w terminie od 1.03.2024 do 28.02.2024 r.

Projekt składa się z dwóch typów działań:

1. kompleksowa aktywizacja zawodowa osób pozostających bez pracy, ukierunkowana na wsparcie zrównoważonego udziału w rynku pracy, a zwłaszcza kobiet, poprzez wsparcie m.in.psychologiczne, doradcze, szkoleniowe, stażowe,
  2. upowszechnianie elastycznych form zatrudnienia i pracy w obniżonym wymiarze czasu oraz inne działania zapewniające większą równowagę między życiem zawodowym, a prywatnym, poprzez działania świadomościowe wśród pracodawców i pracowników.

Dla kogo?

Pierwszy typ działań

skierowany jest do 60 osób z woj. lubelskiego powyżej 18 roku życia pozostających bez zatrudnienia, biernych zawodowo, długotrwale bezrobotnych, osób powracających na rynek pracy, w tym osób z niepełnosprawnością oraz obywateli Ukrainy (zamieszkujących województwo lubelskie),

W szczególności:

• kobiety,
  • osoby z niepełnosprawnościami,
  • osoby bierne zawodowo,
  • osoby pozostające bez zatrudnienia,
  • osoby powracające na rynek pracy,
  • osoby w wieku 18-29 lat.

Drugi typ działań

skierowany do 30 pracodawców i 20 pracowników z woj. lubelskiego, którzy są zainteresowani szkoleniem odnośnie równowagi pomiędzy życiem zawodowym a prywatnym pt. WORK – LIFE – BALANCE. Podczas szkolenia będą przekazywane informacje i praktyczne wskazówki dotyczące godzenia życia zawodowego z prywatnym.

W szczególności do udziału w szkoleniu zapraszamy:

• kobiety,
  • pracodawców i pracowników z niepełnosprawnościami,
  • osoby w wieku 18-29 lat,
  • kadrę zarządzającą i zatrudniającą pracowników,
  • pracodawców zatrudniających powyżej 50 osób,
  • pracodawców  i pracowników z branż zdominowanych przez kobiety: obsługa rynku nieruchomości, finansowa i ubezpieczeniowa, w zakresie administrowania i działalność wpierająca,edukacja, opieka zdrowotna i pomoc społeczna, pozostała działalność usługowa,
  • pracodawców  i pracowników mających dzieci do 18.r.ż.,
  • pracodawców zatrudniających więcej niż 20 osób.

Rezultatem projektu będzie:

• 43 Uczestników/-czek Projektu
    (38 kobiet, 5 mężczyzn), którzy uzyskają kwalifikacje po opuszczeniu projektu,
  • 8 Uczestników/-czek Projektu
    (7 kobiet, 1 mężczyzna), którzy będą poszukiwać pracy po opuszczeniu projektu,
  • 15 Uczestników/-czek Projektu
    (13 kobiet, 2 mężczyzn), którzy podejmą pracę łącznie z prowadzącymi działalność na własny rachunek po opuszczeniu projektu,
  • 10 Uczestników/-czek Projektu
    (9 kobiet, 1 mężczyzna), którzy podejmą kształcenie lub szkolenie po opuszczeniu projektu,
  • 30 Uczestników/-czek Projektu
    ( 27 kobiet, 3 mężczyzn ), którzy znajdą się w lepszej sytuacji na rynku pracy po opuszczeniu projektu,
  • 99 Uczestników/-czek Projektu
    (89 Kobiet, 10 mężczyzn), którzy podniosą poziom wiedzy w zakresie równości kobiet i mężczyzn dzięki wsparciu w programie.

Działania w projekcie

Działania w projekcie dla osób pozostających bez pracy, biernych zawodowo, osób powracających na rynek pracy:

1. Indywidualna diagnoza posiadanych umiejętności
  2. Doradztwo psychologiczne
  3. Warsztaty kompetencji społecznych
  4. Pośrednictwo pracy
  5. Szkolenia zgodne z Indywidulanym Planem Działań m.in.:
    • Szkolenie z obsługi Social mediów/robienia zdjęć cyfrowych
    • Obsługa programu Excel
    • Szkolenia sprzedażowo/marketingowe
    • Szkolenie z prowadzenia własnej działalności gospodarczej
    • Kurs j. angielskiego
  6. 3 miesięczne staże zawodowe

W ramach powyższych działań zapewniamy:

• zwroty kosztów dojazdu dla osób niepracujących 30 os,
  • materiały biurowe: teczka, notes, długopis,
  • przerwę kawową,
  • w przypadku zajęć stacjonarnych trwających w ciągu dnia min 6 godzin dydaktycznych - wyżywienie w czasie szkoleń,
  • certyfikat o ukończeniu szkolenia zawodowego,
  • badania lekarskie przed stażem,
  • ubezpieczenie NNW podczas odbywania stażu,
  • stypendium stażowe.

Działania w projekcie dla osób pracujących i pracodawców:

Szkolenia świadomościowe dla 20 pracowników i 30 pracodawców odnośnie równowagi pomiędzy życiem zawodowym a prywatnym: WORK-LIFE-BALANCE. W programie 2 dniowego szkolenia (16 godzin):

• Rola kadry menedżerskiej w kształtowaniu wizji zdrowia i zrównoważonej efektywności,
  • Weryfikacja naturalnego rytmu dnia,
  • Metody zarządzania sobą w czasie,
  • Energia życiowa a energia dnia,
  • Zmiana nawyków – plan działań pro-życiowych,
  • Nasze centrum – a niezaspokojone potrzeby,
  • Techniki i praktyki zdrowia umysłowo-fizycznego, praktyka własna,
  • Trening redukcji stresu i relaksacji do praktycznego wykorzystania,
  • Rozwijanie umiejętności koncentracji i budowania silnej samooceny.

W ramach  powyższych działań zapewniamy:

• materiały biurowe: teczka, notes, długopis,
  • przerwę kawową,
  • lunch w czasie szkoleń,

Rekrutacja

Wszystkie osoby zainteresowane udziałem w projekcie
zapraszamy do składania dokumentów rekrutacyjnych!

Rekrutacja odbywać się będzie cyklicznie, w formie kolejnych tur naborów
dla  TYPU 1 od 01.03.2024 do 31.08.2024
dla TYPU 2 od 01.03.2024 do 31.05.2024
lub do uzyskania wymaganej liczby Uczestników/czek Projektu.

Dokumenty rekrutacyjne można składać osobiście lub za pośrednictwem poczty tradycyjnej na adres Biura projektu, tj. Europejski Dom Spotkań-Fundacja Nowy Staw, ul. 3 Maja 18/5a, 20-078 Lublin lub (po wcześniejszym kontakcie telefonicznym) w biurze bez barier architektonicznych przy ul. Krakowskie Przedmieście 28, 20-002 Lublin. W biurach przyjmowane będą dokumenty rekrutacyjne oraz udzielane informacje na temat realizacji projektu, czynne w dni robocze w godzinach od 9:00 do 15:30.

Formularz należy wypełnić komputerowo lub ręcznie (czytelnie, drukowanymi literami, w języku polskim), musi mieć wypełnione wszystkie wymagane pola oraz być podpisany przez osobę ubiegającą się o udział w projekcie, w miejscu wskazanym w formularzu.

Każdy z potencjalnych uczestników będzie musiał dostarczyć komplet uzupełnionych dokumentów rekrutacyjnych oraz niezbędnych dokumentów potwierdzających kwalifikowalność. Złożone w terminie dokumenty będą na bieżąco weryfikowane przez Komisję Rekrutacyjną pod względem poprawności i kwalifikowalności kandydatów.

Po zakończonej rekrutacji w danym miesiącu, zostanie utworzona lista osób zakwalifikowanych do projektu w formie protokołu wyboru zgodnie z przyjętą punktacją w Regulaminie projektu oraz ewentualna lista rezerwowa. W sytuacji takiej samej liczby punktów o miejscu na liście rankingowej decyduje kolejność zgłoszeń. Uczestnicy, którzy zakwalifikują się oraz Ci, którzy się nie zakwalifikują do udziału w projekcie zostaną powiadomieni o tym fakcie drogą mailową, telefoniczną lub osobiście.

Formularz zgłoszeniowy wraz ze wszystkimi niezbędnymi dokumentami do pobrania znajdują się poniżej.

Regulamin projektu

Formularz zgłoszeniowy dla osób niepracujących

Formularz zgłoszeniowy dla pracowników i pracodawców

REKTUTACJA - WIĘCEJ INFORMACJI I DOKUMENTY DO POBRANIA