11.08.2015 r., Lublin A city from my dreams EDS-FNS

Projekt „A City From My Dreams” odbył się w dniach 18-25 lipca 2015 roku w Nasutowie k/Lublina. W wymianie wzięło udział 19 młodych ludzi pochodzących z Polski, Niemiec, Rumunii i Turcji.

Tematem przewodnim wymiany była gospodarka przestrzenna oraz architektura. Uczestnicy poznali bliżej wizję duńskiego architekta, Jana Gehla. Mieli też możliwość spotkania z oficerem rowerowym miasta Lublin, Panem Michałem Przepiórką. Wykorzystując wiedzę zdobytą w trakcie tych warsztatów, uczestnicy zaprojektowali własne przestrzenie publiczne w programie do modelowania 3D, SketchUp. Przestrzenie te miały zachęcać mieszkańców do wyjścia z domu i wspólnej integracji.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Kolejną częścią projektu były warsztaty z efemerycznych form małej architektury. Młodzi ludzie własnoręcznie wykonali ławki oraz kwietniki. W nawiązaniu do zamknięcia dla ruchu samochodowego części ulicy Żmigród, uczestnicy zorganizowali tam happening. Ustawili wykonane przez siebie ławki  i kwietniki, uczyli mieszkańców tradycyjnych tańców, przeprowadzili konkurs wiedzy o krajach, z których pochodzą oraz zorganizowali mały poczęstunek.

Tak zapowiadaliśmy wydarzenie ...