AKTUALNOŚCI 2013 ROKU

8.10.2013, Lublin XIII Regionalny Zjazd Szkolnych Klubów Europejskich „Europejski Rok Obywateli” RODM Lublin, ED Lublin

a

Szkolne Kluby Europejskie spotkały się w Lublinie już 13 raz! Zjazd, który odbył się 8 października, poświęcony był tematyce Europejskiego Roku Obywateli, który obchodzony jest w tym roku. W spotkaniu wzięli udział uczniowie i nauczyciele szkół Lubelszczyzny.

Uczestnicy Zjazdu dowiedzieli się, czym jest Europejski Rok Obywateli, jakie prawa przysługują obywatelom UE oraz czym jest i jak działa Karta Praw Podstawowych.

Zjazd odwiedził pan Rafał Rudnicki z Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce, który opowiedział o tym, jaka jest oferta PKE dla Szkolnych Klubów Europejskich oraz zachęcił młodych ludzi do wzięcia udziału w przyszłorocznych wyborach do Parlamentu Europejskiego.

Gośćmi Zjazdu było także dwóch Hiszpanów, którzy aktualnie przebywają na wolontariacie długoterminowym w Lublinie. Opowiedzieli oni młodzieży o swoim doświadczeniu zagranicznego wolontariatu w Polsce, możliwego dzięki Unii Europejskiej.

Na koniec Mateusz Małyska, wiceprezes Fundacji Sempre a Frente opowiedział o inicjatywach młodzieżowych, jakie dzieją się na terenie Lublina, zachęcając młodzież do włączenia się w szereg ciekawych i rozwijających działań.

Program Zjazdu uatrakcyjniły konkursy dla starszych i młodszych, takie jak quizy z zakresu Europejskiego Roku Obywateli i ogólnej wiedzy o Unii Europejskiej oraz konkurs oparty na formule teleturnieju „Jeden z Dziesięciu” również z zakresu Europejskiego Roku Obywateli i ogólnej wiedzy o Unii Europejskiej.

TAK ZAPOWIADALIŚMY ZJAZD

Organizatorami XIII Regionalnego Zjazdu Szkolnych Klubów Europejskich są:

Regionalny Ośrodek Debaty Międzynarodowej w Lublinie
Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Lublin
Lubelski Urząd Wojewódzki w Lublinie.

ED_Lublin RODM_LublinRODM_Lublin

Patronat nad Zjazdem

objęła Pani Jolanta Szołno-Koguc Wojewoda Lubelski
oraz Pan Krzysztof Babisz Lubelski Kurator Oświaty.

RODM_Lublin