AKTUALNOŚCI 2012 ROKU

20-21.09.2012 Nasutów Seminarium szkoleniowe „Przedsiębiorczość młodzieży” Informacja europejska

Punkt Informacyjny Europe Direct – Lublin razem z Regionalnym Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie zorganizował seminarium szkoleniowe „Przedsiębiorczość młodzieży” dla przedstawicieli szkół średnich z województwa lubelskiego. W szkoleniu wzięło udział ponad 40 nauczycieli i uczniów ostatnich klas szkół średnich.

Celem szkolenia było wsparcie aktywnych postaw młodzieży w kształtowaniu i planowaniu swojej przyszłości zawodowej, zwiększenie przedsiębiorczości wśród młodzieży, rozwijanie umiejętności adaptacji młodzieży do zmieniających się warunków rynku pracy, wypracowanie umiejętności autoprezentacji oraz skutecznego poszukiwania i ubiegania się o pracę, a także pokazywanie możliwych źródeł wiedzy i sposobów ich wykorzystania w celu przygotowania do funkcjonowania na otwartym rynku pracy.

Warsztaty prowadzone były równolegle w dwóch grupach: uczniów i nauczycieli.

Szkolenie dla nauczycieli obejmowało m.in. następującą tematykę:

• Przedsiębiorczość i postawy przedsiębiorcze
  • Profil osoby przedsiębiorczej
  • Wspierająca rozwój postawa wychowawcza – podejście coachingowe w pracy z uczniem
  • Relacja nauczyciel – uczeń – warsztat komunikacji
  • Bariery komunikacyjne i metody ich przełamywania.
  • Informacje zwrotne jako czynnik wspierający w rozwoju
  • Trening wybranej techniki komunikacyjnej w relacji: nauczyciel – uczeń – podejście coachingowe w praktyce
  • Typologia i znaczenie dostrojenia – różni ludzie, różne metody – znaczenie różnic indywidualnych w budowaniu relacji wychowawczej.

Szkolenie dla uczniów obejmowało m.in. następującą tematykę:

• Czym jest przedsiębiorczość? (Czy jestem przedsiębiorczy? Jakie są cechy osoby przedsiębiorczej? Co posiadam, a czego muszę się nauczyć, aby być przedsiębiorczy? Czego chcę?)
  • Co chcę osiągnąć? (Kim chcę być? Jakie mam marzenia? Czy mam wyznaczone cele? Jaka jest moja motywacja?)
  • Jak mogę osiągnąć to, czego chcę? (Skąd będę wiedział, że to osiągnąłem? Planowanie działań, Działania krok po kroku, Umiejętność wyznaczania celów, Umiejętność realnej oceny działań i przyjmowania informacji zwrotnej)
  • Co może mi przeszkodzić? (Pokonywanie barier i trudności, Rozwiązywanie problemów, rozkładanie problemów na czynniki pierwsze, Poszukiwanie rozwiązań, Radzenie sobie ze stresem i porażką, Uczenie się na błędach)

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.

TAK ZAPRASZALIŚMY NA SZKOLENIE