AKTUALNOŚCI 2012 ROKU

14-20.10.2012 Nasutów, Warszawa Przywództwo i badania w organizacjach pracowniczych Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

W dniach 14-20 października zorganizowaliśmy kurs dla związkowców z Polski, Litwy i Rumunii. Tematem kursu było przywództwo i badania w organizacjach pracowniczych.

Program kursu podzielony był na trzy części: zarządzanie, badania społeczne i przywództwo.

Pierwszy temat obejmował zagadnienia takie jak: podstawy zarządzania, modele zarządzania, jak zarządzać związkiem zawodowym oraz rola związku zawodowego w różnych modelach zarządzania.
W drugiej części szkolenia podjęto następujące zagadnienia: metody badań społecznych, interpretacje wyników badań oraz projektowanie badań społecznych w związkach zawodowych.

Ostatnia część szkolenia traktująca o przywództwie zawierała tematy takie jak: menadżer a przywódca – wprowadzenie do bycia liderem związku zawodowego, cechy dobrego lidera związku zawodowego, jakim jestem (mogę być) liderem, zadania lidera na różnych stopniach organizacyjnych związków zawodowych, motywacja i promowanie liderów oraz jezuicki model przywództwa.

W szkoleniu udział wzięło 27 młodych związkowców z NSZZ „Solidarność” oraz związków zawodowych z Litwy i Rumunii.

Kurs trwał 5 dni, był to czas intensywnej nauki i wymiany doświadczeń; podczas zajęć teoria mieszała się z ćwiczeniami praktycznymi.

Kurs ten był pierwszym z cyklu międzynarodowych szkoleń dla związkowców. Kolejne szkolenia odbędą się w Wilnie i w Cluj-Napoca.

Projekt jest organizowany we współpracy
z Europejskim Centrum ds. Pracobiorców (EZA),
a współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej.

TAK ZAPOWIADALIŚMY