AKTUALNOŚCI 2009 ROKU

29.05.2009. Nasutów W poszukiwaniu: otwarcie wystawy „5 kolorów” Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

Zapraszamy na otwarcie wystawy: „5 kolorów” w Domu Kultury LSM 29 maja o godzinie 18:00.

Lublin ma wielokulturową przeszłość i teraźniejszość, która często umyka naszym oczom, mimo, że ocieramy się o nią codziennie.

Ślady innych kultur - to nie są tylko pomniki, stare kamienice i kościoły. W dobie globalizacji już sam sklep międzynarodowej sieci wnosi elementy innej kultury.

Niemiecka, ukraińska i polska młodzież spotykając się w Nasutowie i Lublinie między 29 marca a 5 kwietnia w ramach projektu „Wspólna przeszłość, wspólna przyszłość: w poszukiwaniu dialogu” podjęła się próby dokumentacji ślady kultury ukraińskiej i niemieckiej w Lublinie, “miasta między zachodem a wschodem”, które wpisują się w jego wielokulturową przeszłość i multikulturową teraźniejszość. Rezultaty tej pracy zostały zaprezentowane podczas niekonwencjonalnej „ruchomej wystawy”, która przeszła ulicami Lublina 2 kwietnia.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Otwarcie „tradycyjnej” wystawy wraz z poczęstunkiem w Domu Kultury LSM (ul. Wallenroda 4a) 29 maja o godzinie 18:00, na którą serdecznie zapraszamy, zaprezentuje mieszkańcom Lublina rezultaty projektu.

W ramach tego spotkania będzie możliwe poznanie koordynatorów projektu oraz niektórych autorów zdjęć. Ponadto zaproszeni goście wygłoszą krótkie wystąpienia na temat niemieckiej i ukraińskiej przeszłości Lublina (lista gości zostanie ogłoszona na początku przyszłego tygodnia).

PROGRAM OTWARCIA:

1. Powitanie przez gospodarza wystawy Pana Andrzeja Zdunka, Dyrektora Domu Kultury LSM.
  2. Marta Jędrych, prezes Stowarzyszenia Obywatelskiego na Rzecz Współpracy Miast Lublin - Muenster oraz koordynator ds. współpracy polsko-niemieckiej młodzieży w Fundacji Nowy Staw
  3. Koordynatorzy projektu "Wspólna przeszłość, wspólna przyszłość: w poszukiwaniu dialogu": Przemysław Iwanek (Fundacja Nowy Staw), Malte Koppe (DPJA), Nadja Kemper.
  4. "Kultura niemiecka w Lublinie": Jolanta Szafrańska, Rada Parafialna Parafii Ewangelicko-Augsburskiej p.w. Św. Trójcy w Lublinie

powiekszenie powiekszenie

Wystawa została objęta patronatem projektu Lublin 2016 Europejska Stolica Kultury.
Wstęp wolny. Wystawa będzie dostępna dla zwiedzających do 20 czerwca 2009.
Więcej o projekcie ....

Projekt został zorganizowany przez Europejski Dom Spotkań – Fundację Nowy Staw
przy wsparciu finansowym Polsko-Niemieckiej Współpracy Młodzieży.