AKTUALNOŚCI 2008 ROKU

26.09.2008 Lublin | Anna Moskwa Jestem i czuję się Polakiem Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

Tak mówili młodzi przedstawiciele duszpasterstw polskich i polonijnych, organizacji Polaków za granicą z Berdiańska, Grodna, Kaliningradu, Kowalczoków, Sankt Petersbura, Witebska i Wilna, którzy przebywali w Polsce od 9 do 19 września 2008.

Spotkanie odbyło się pod hasłem "Polonijne wakacje z Bogiem" i zgromadziło 40 osób.

W programie znalazła się codzienna Msza, warsztaty tematyczne- takie jak "Moja wiara", "Piramida wartości", "Unia Europejska dla młodych", zwiedzanie Lublina i Warszawy. Dodatkowo młodzież miała szansę uczestniczyć w rekolekcjach przygotowujących oraz w uroczystościach odpustowych w klasztorze Ojców Dominikanów w Lublinie.

W Warszawie gościliśmy w siedzibie Stowarzyszenia "Wspólnota Polska", prezentacji stowarzyszenia dokonał Prezes Maciej Płażyński. Zwiedzaliśmy też sejmowe sale i korytarze, obserwując miejsce codziennej pracy polskich parlamentarzystów.

Już teraz czekamy na kolejne spotkanie za rok.

Projekt wspierany był przez Biuro Polonijne Senatu RP.

SENAT RP

TAK ZAPOWIADALIŚMY PROJEKT