AKTUALNOŚCI 2008 ROKU

10-18.05.2008., Nasutów Historia Żydów w Lublinie Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W dniach 10-18 maja 2008 w Europejskim Domu Spotkań w Nasutowie miała miejsce druga część wymiany polsko-niemieckiej pt. Historia Żydów miast partnerskich Münster i Lublina. W ciągu 8 dni razem z młodzieżą z Münster wspólnie odkrywaliśmy żydowską przeszłość Lublina. Idąc szlakiem Żydów lubelskich zwiedziliśmy m.in. Teatr NN, gdzie mogliśmy odczuć niepowtarzalną atmosferę panującą w dawnej, już nie istniejącej dzielnicy żydowskiej oraz stary cmentarz żydowski, ukazujący skrawek zapomnianego już świata.

Ważnym punktem programu była wizyta na Majdanku. Byliśmy także w Łęcznej, gdzie mieliśmy możliwość zwiedzenia dawnej synagogi. Podczas warsztatów poznawaliśmy bogatą tradycję żydowską, historię żydowskiej społeczności Lublina, podstawy hebrajskiego, a nawet sztukę żydowskich wycinanek. A przy wspólnym gotowaniu odkrywaliśmy tajemnice kuchni żydowskiej. Wśród wielu atrakcji podczas projektu nie mogło zabraknąć prezentacji naszych narodowych tradycji. Podczas wieczoru niemieckiego i polskiego mogliśmy skosztować nasze tradycyjne potrawy i zapoznać się z narodowymi zwyczajami.

8 dni wspólnych warsztatów i zabaw minęło niepostrzeżenie szybko, jednak wzbogaciło nas o nowe doświadczenia i nowe przyjaźnie.

Historia Żydów w LublinieHistoria Żydów w LublinieHistoria Żydów w LublinieHistoria Żydów w Lublinie

Partnerem projektu jest Deutsch-Polnische Jugendakademie z Münster
Projekt współfinansowany ze środków Polsko-Niemieckiej Współpracy Młodzieży

Tak zapowiadaliśmy wymianę młodzieży ...