AKTUALNOŚCI 2007 ROKU

13.10.2007 Projekt: „Sytuacja gospodarcza w Niemczech i w Polsce” Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W dniach – 7-13 października 2007 roku w Europejskim Domu Spotkań w Nasutowie odbyło się kolejne ekonomiczne seminarium.

Na projekcie pod tytułem „Sytuacja gospodarcza w Niemczech i w Polsce” spotkali się młodzi z Niemiec i z Polski, żeby wspólnie odkrywać swoje kraje pod względem gospodarki, ale nie tylko.

Podczas projektu odbyły się ciekawe zajęcia dla młodzieży obydwu krajów. Uczestnicy projektu dowiedzieli się, jakie możliwości wykształcenia zawodowego mają ich rówieśnicy w sąsiednim kraju. Ponadto obliczyli budżet rodziny z Niemiec i z Polski, wyszukiwali i porównywali nie tylko ceny różnych produktów i grup produktów, ale i wynagrodzeń. Poza tym wzięli udział w warsztatach dotyczących uprzedzeń i stereotypów.

Podczas wizyty w Wojewódzkim Urzędzie Pracy młodzież wysłuchała wykładu „Rynek pracy w regionie Lubelskim, w Polsce i w Europie”. Ciekawym punktem programu był także wykład połączony ze zwiedzaniem firmy produkującej okna dachowe w Lubartowie. Młodzi Niemcy i Polacy mogli zobaczyć hale produkcyjne i przebieg pracy.

Ale również pod innym względem uczestnicy nauczyli się wielu nowych rzeczy. M.in. poznali kilka słów obcego im dotychczas języka. Poznali obyczaje obydwu krajów. Odwiedzili szkołę polskich uczestników i razem odkrywali różne zakątki miasta Lublina.

Na dyskotece w Lublinie młodzież się świetnie bawiła – ale przy pożegnaniu ostatniego dnia było bardzo smutno.

Projekt: „Sytuacja gospodarcza w Niemczech i w Polsce” „Die wirtschaftliche Situation in Deutschland und Polen” Projekt: „Sytuacja gospodarcza w Niemczech i w Polsce” „Die wirtschaftliche Situation in Deutschland und Polen”

Projekt współfinansowany ze środków Polsko-Niemieckiej Współpracy Młodzieży