AKTUALNOŚCI 2006 ROKU

07.12.2006 | Jacek Bialas Szkolenie: "Wsparcie sektora obywatelskiego na Białorusi" Centrum Polska – Wschód

W dniach – 7-10 grudnia w Europejskim Domu Spotkań w Nasutowie odbyło się trzecie i ostatnie szkolenie w ramach projektu „Wsparcie sektora obywatelskiego na Białorusi”. Poświęcone ono było tworzeniu materiałów promocyjnych organizacji.

powiekszenie

Pierwszego dnia szkolenia zaprezentowana została historia tworzenia się lokalnej prasy w województwie lubelskim oraz przedstawione zostały techniki drukarskie. Następnie uczestnicy projektu wzięli udział w praktycznych zajęciach nt. tworzenia ulotek promocyjnych samodzielnie przygotowując własne projekty.

Wieczorem uczestnicy projektu spotkali się z Waldemarem Frydrychem „Majorem” – twórcą i liderem Pomarańczowej Alternatywy, organizatorem słynnych happeningów we Wrocławiu w latach 80. „Major” opowiedział też o swojej działalności z ostatnich lat – wsparciu dla Pomarańczowej Rewolucji na Ukrainie oraz o swoim starcie w wyborach na prezydenta Warszawy.

Drugiego dnia uczestnicy odbyli wizyty w dwóch lubelskich organizacjach celem zapoznania się z działalnością sektora obywatelskiego w Polsce. Pierwsza wizyta miała miejsce w Europejskim Domu Spotkań – Fundacji Nowy Staw, gdzie uczestnicy zapoznali się z historią i działalnością tej organizacji oraz w Ośrodku Brama Grodzka - Teatr NN. Tam zaprezentowana została historia przedwojennego Lublina oraz działalność tej organizacji polegająca na promowaniu społeczeństwa obywatelskiego poprzez kulturę.

powiekszenie

Po południu odbyły się warsztaty dotyczące tworzenia plakatów informacyjnych. Uczestnicy zapoznali się z prezentacją różnych ciekawych, niestandardowych a jednocześnie przykuwających uwagę plakatów a następnie sami podzielili się na cztery grupy i przygotowali własne plakaty informacyjne.

Wieczorem odbyło się spotkanie wieczorne z Andrzejem Michalczukiem i Józefem Zagułą – działaczami lubelskiej Solidarności w latach 80. Panowie opowiadali o swoich doświadczeniach w działalności konspiracyjnej oraz wspominali swoje przeżycia z okresu stanu wojennego.

Jednym z elementów projektu był konkurs na najciekawszą akcję publiczną. W okresie od drugiego do trzeciego szkolenia zorganizowanych zostało pięć takich akcji w Mińsku, Brześciu, Mohylewie (2 akcje) i Witebsku.

Trzeci dzień szkolenia poświęcony był przygotowywaniu prezentacji konkursowych. Pięć grup lokalnych pod okiem trenerki rozpoczęło przed południem swoją pracę, niektóre grupy pracowały do późnych godzin nocnych. Po południu uczestnicy projektu udali się do Lublina na spotkanie z Weroniką Smolińską, która opowiedziała o swoich przeżyciach w Mińsku podczas demonstracji po wyborach prezydenckich na Białorusi w marcu 2006 roku. Zaraz potem odbyła się prezentacja szeregu ogólnopolskich działań na rzecz Białorusi (projekt The Mur, akcja „Tak wygląda wolność słowa na Białorusi” Amnesty International i in.). Spotkania i prezentacje odbyły się w siedzibie Akademii Obywatelskiej.

Ostatniego dnia projektu odbyły się prezentacje konkursowe – spośród 5 niezwykle ciekawych prezentacji akcji lokalnych jury przyznało trzy pierwsze miejsca i dwa wyróżnienia. Wszystkim grupom wręczone zostały nagrody rzeczowe.

Program jest współfinansowany
w ramach programu pomocy zagranicznej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP w 2006 r.

W dziale Publikacje proponujemy do pobrania w wersji eketronicznej :
Podręcznik dotyczący promowania organizacji obywatelskiej w lokalnym środowisku. Zawiera metody pracy społeczności lokalnej oraz wybrane przykłady prowadzenia akcji promocyjnych.

Zobacz także : wizyta białoruskich organizacji pozarządowych w Nasutowie 9-12 listopada 2006 r.

RAZEM
MOŻEMY WIĘCEJ