AKTUALNOŚCI 2006 ROKU

09-12.11.2006 | Anna Moskwa Wsparcie dla organizacji obywatelskich na Białorusi Centrum Polska – Wschód

W dniach 9-12 listopada 2006 r. w Europejskim Domu Spotkań w Nasutowie odbyło się szkolenie „Jak przeprowadzić udaną akcję społeczną”. Było to drugie szkolenie w ramach projektu „Wsparcie dla organizacji obywatelskich na Białorusi”.

Udział w nim wzięło 20 młodych działaczy i działaczek organizacji społecznych z terenu całej Białorusi.

W ramach szkolenia odbyły się warsztaty nt. wyboru i sposobów docierania do wybranej grupy docelowej, rekrutacji i współpracy z wolontariuszami oraz organizowania ciekawych akcji publicznych. Podczas warsztatów uczestnicy przygotowywali scenariusze akcji publicznych typu "flashmob", omawiali możliwości i zagrożenia związane z docieraniem z działalnością do konkretnych grup społecznych na Białorusi. Uczestnicy uczyli się również w jaki sposób przyjmować i utrzymywać wolontariuszy w organizacji społecznej.

W drugim dniu szkolenia uczestnicy projektu zwiedzili lubelskie Stare Miasto.

Podczas szkolenia ogłoszony został konkurs dla uczestników projektu na przeprowadzenie najciekawszej akcji publicznej. Prezentacje konkursowe i rozstrzygnięcie odbędzie się podczas trzeciego szkolenia 10 grudnia 2006 r.

powiekszeniepowiekszenie

Program jest współfinansowany
w ramach programu pomocy zagranicznej Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP w 2006 r.

W dziale Publikacje proponujemy do pobrania w wersji eketronicznej :
Podręcznik dotyczący promowania organizacji obywatelskiej w lokalnym środowisku. Zawiera metody pracy społeczności lokalnej oraz wybrane przykłady prowadzenia akcji promocyjnych.