AKTUALNOŚCI 2006 ROKU

30.10.2006 | Tadeusz Pawlus Pozycja młodych kobiet w przyszłej Europie Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

W dniach 07.10 – 13.10. 2006 w Jugendbildungszentrum Blossin e.V. pod Berlinem,odbył się projekt wymiany młodzieży którego uczestniczkami była grupa dziewczyn z Gimnazjum nr 3 z Lublina oraz ich rówieśniczki z Oberschule Schönefeld / Berlin.

Podczas wspólnych warsztatów dziennikarsko – medialnych, uczestniczki poznały podstawy przeprowadzania wywiadów radiowych i prasowych . W małych, mieszanych (narodowo) grupach pracowały nad tematyką projektu, przygotowywały pytania do wywiadów, przeprowadzały wywiady oraz redagowały zebrane materiały. Owocem pracy jest gazetka „Girls are the best” (zobacz : część 1 ; część 2 format PDF ) wydana w języku polskim i niemieckim.
Poza zajęciami związanymi z tematem projektu dziewczyny zwiedziły najciekawsze miejsca Berlina (min. Muzeum Muru Berlińskiego, Reichstag). Każdego wieczoru organizowane były zajęcia sportowe (min. roller-skating , turniej badmintona, siatkówki, oraz gry w „Dwie kostki”).
W planie spotkania była również wycieczka łódkami kanoe po jeziorze Wolziger , wieczór przy grillu oraz dyskoteka.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

tak zapowiadaliśmy wymianę ...

Projekt wspierany jest Polsko- Niemiecką Współpracę Młodzieży.