AKTUALNOŚCI 2006 ROKU

05.10.2006 | Tadeusz Pawlus “Pozycja młodych kobiet w przyszłej Europie” Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

Polsko – niemiecka wymiana młodzieży która odbędzie się w dniach 07.10 – 13.10. 2006 w Jugendbildungszentrum Blossin e.V. pod Berlinem. Grupa dziewczyn z Gimnazjum nr 3 z Lublina spotka się ze swoimi rówieśniczkami z Oberschule Schönefeld / Berlin.

Podczas wspólnych warsztatów dziennikarsko – medialnych uczestniczki będą starały się odpowiedzieć na szereg pytań związanych z pozycją i możliwościami, jakie daje im współczesna, zjednoczona Europa. Specjaliści z zakresu mediów przeprowadzą teoretyczne i praktyczne szkolenia z zakresu pracy z kamerą, przeprowadzania wywiadów prasowych i telewizyjnych.

Poza zajęciami związanymi z tematem projektu uczestniczki zobaczą najciekawsze miejsca w Berlinie, wezmą udział w grach i zabawach integracyjno-interaktywnych. W planie spotkania jest również wycieczka kajakami po jeziorze Wolziger, wieczór tańców i potraw narodowych oraz Jesienna Olimpiada Sportowa.

Projekt wspierany jest Polsko- Niemiecką Współpracę Młodzieży.