AKTUALNOŚCI 2006 ROKU

22-28.05.2006 | Ewa Niemiałkowska Across the Borders Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W ostatnim tygodniu maja (22-28 maja 2006 r.) w Nasutowie odbyło się międzynarodowe szkolenie dla multiplikatorów projektów młodzieżowych. W szkoleniu wzięli udział Niemcy, Polacy i Ukraińcy, a wśród nich znaleźli sie pracownicy młodzieżowi, wolontariusze, ale także osoby nie działające w ramach żadnych organizacji pozarządowych.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie
powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Podczas 6 dni warsztatów uczestnicy zdobywali wiedzę na temat zarządzania projektem młodzieżowym. Magiczny skrót GOPP (planowanie zorientowane na cel) przestał być dla nich tajemnicą, nauczyli się formułować cele i dobierać metody ich realizacji, poznali w teorii (i praktyce!) szereg gier integracyjnych i sposobów pracy z grupą międzykulturową. Podczas szkolenia zapoznali się także z dwoma głównymi programami, które umożliwiają realizację projektów młodzieżowych, ale nie tylko – Program MŁODZIEŻ oraz Polsko Niemiecka Współpraca Młodzieży (PNWM). Uczestnicy w małych grupach międzynarodowych pracowali nad swoimi pomysłami na projekt, wdrażając świeżo zdobytą wiedzę w życie.

Spotkanie w Polsce będzie miało swoją kontynuację w jesieni. Podczas drugiego modułu szkolenia, które tym razem odbędzie się w Blossin, w Niemczech uczestnicy zgłębią tajniki pracy nad projektem, nauczą się zarządzać konfliktem w grupie.

Efektem końcowym dwóch części szkolenia będą projekty wypracowane przez uczestników pod okiem ekspertów.

Liczymy na to, że te pomysły zostaną zrealizowane wspólnie przez „świeżo upieczonych” koordynatorów.

Tak zapowiadaliśmy szkolenie - więcej