AKTUALNOŚCI 2021 ROKU

20.07.2021 Mniej etykiet – więcej wartości!

Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw we współpracy z partnerską organizacją NGO „Great idea” z Ukrainy zrealizowała projekt pt. „Mniej etykiet – więcej wartości!”. Projekt odbył się w dniach 11-18.07.2021 w ośrodku Dom Nasutów pod Lublinem. Celem wymiany było wzmacnianie dialogu międzykulturowego poprzez stworzenie warunków do otwartości i tolerancji wśród młodzieży. W ramach projektu uczestnicy mieli warsztaty historyczno-kulturoznawcze „Kultura słowiańska, jako podstawa kształtowania wspólnych wartości Polski i Ukrainy”, warsztaty integracyjne, a także master class z profesjonalnym fotografem. Warsztaty pomogły uczestnikom przypomnieć o naszych wspólnych korzeniach słowiańskich, które były jedną z podstaw do kształtowania wspólnych wartości.

Projekt był czasem dla 24 młodych ludzi z Polski i Ukrainy, by uzmysłowić sobie, jak ważne jest bycie otwartym i tolerancyjnym wobec innych narodowości. W ramach działań naszego projektu uczestnicy przygotowali łuk ze zdjęciami nawiązującymi do wspólnych wartości. W Ogrodzie Saskim młodzież przeprowadziła akcję społeczną, zwaną Happening, podczas której uczestnicy zapraszali przechodniów do robienia zdjęć z łukiem wartości, wspólnych zabaw oraz opowiadali o wspólnych wartościach. Stworzyliśmy wspólnie przestrzeń do przekazania pozytywnych słów oraz życzeń, które zostały umieszczone na łuku.

Happening cieszył się ogromnym zainteresowaniem, w nim wzięły udział osoby nie tylko z Polski, a również i turyści z innych państw. Działania naszych uczestników uzyskały zainteresowanie lokalnych mediów, które aktywnie dołączyły do promowania projektu na swoich kanałach informacyjnych.

Z pewnością możemy powiedzieć, że zorganizowane przez nas wydarzenie w Ogrodzie Saskim cieszyło się zainteresowaniem i wzbudziło pozytywne emocje. Poprzez przeprowadzenie Happeningu pokazaliśmy, że młodzież z Polski i Ukrainy chce budować dialog międzykulturowy na wzajemnej tolerancji i otwartości.

Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw dołączyła się również do świętowania zbliżającej się 30 rocznicy odzyskania niepodległości przez Ukrainę.

Zapraszamy do obejrzenia filmiku podsumowującego wymianę oraz relacji z projektu w Lubelskich mediach:

PROJEKT OTRZYMAŁ DOFINANSOWANIE
Z POLSKO-UKRAIŃSKIEJ RADY WYMIANY MŁODZIEŻY