AKTUALNOŚCI 2021 ROKU

16.07.2021 Mniej etykiet – więcej wartości!

Uczestnicy polsko-ukraińskiej wymiany młodzieży pt. „Mniej etykiet – więcej wartości!” oraz Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw, zapraszają na Happening, który odbędzie się w dniu 17 lipca 2021 roku w Ogrodzie Saskim o godz. 12.

„Mniej etykiet – więcej wartości!” to projekt organizowany przez Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw realizowany w dniach 11-18.07.2021 w ośrodku Dom Nasutów pod Lublinem. Celem wymiany jest wzmacnianie dialogu międzykulturowego poprzez stworzenie warunków do otwartości i tolerancji wśród młodzieży. W ramach projektu uczestnicy mieli warsztaty historyczno-kulturoznawcze „Kultura słowiańska, jako podstawa kształtowania wspólnych wartości Polski i Ukrainy”, warsztaty integracyjne, a także master class z profesjonalnym fotografem. Warsztaty pomogły uczestnikom przypomnieć o naszych wspólnych korzeniach słowiańskich, które były jedną z podstaw do kształtowania wspólnych wartości.

Projekt to także czas dla 24 młodych ludzi z Polski i Ukrainy, by uzmysłowić sobie, jak ważne jest bycie otwartym i tolerancyjnym wobec innych narodowości. W ramach działań naszego projektu uczestnicy przygotują łuk ze zdjęciami nawiązującymi do wspólnych wartości. W Ogrodzie Saskim młodzież przeprowadzi akcję społeczną, podczas której uczestnicy będą zapraszać przechodniów do robienia zdjęć z łukiem wartości, wspólnych zabaw oraz będą opowiadać o wspólnych wartościach. Będzie to też przestrzeń do przekazania pozytywnych słów oraz życzeń, które umieścimy na łuku. Chcemy, aby zorganizowane przez nas wydarzenie cieszyło się zainteresowaniem i wzbudziło pozytywne emocje, dlatego zapraszamy Państwa bardzo serdecznie na Happening, żeby pokazać, że młodzież z Polski i Ukrainy chce budować dialog międzykulturowy na wzajemnej tolerancji i otwartości.

PROJEKT OTRZYMAŁ DOFINANSOWANIE
Z POLSKO-UKRAIŃSKIEJ RADY WYMIANY MŁODZIEŻY