AKTUALNOŚCI 2020 ROKU

20.10.2020 Let's Picture our History

W dniach 27.09-03.10.2020 w Ośrodku Europejskiego Domu Spotkań – Fundacji Nowy Staw w Nasutowie odbyła się polsko-litewska wymiana młodzieży pod nazwą "Let's Picture our History" .

Projekt ,,Let's Picture our History" miał na celu promowanie roli Św. Jana Pawła II w odzyskaniu wolności i niepodległości przez Polskę i Litwę. Jako że rok 2020 został ogłoszony rokiem Św. Jana Pawła II i przypada jego setna rocznica urodzin, została zaprezentowana historia dążenia przez Polskę i Litwę do wolności oraz wpływ Św. Jana Pawła II na te wydarzenia.

Warsztaty

Uczestnicy dzięki warsztatom historycznym o życiu i działalności św. Jana Pawła II podnieśli poziom swojej wiedzy o papieżu, a także dowiedzieli się jakie znaczenie on miał dla wspólnej historii. Podczas wymiany odbyły się również warsztaty animatorskie i integracyjne i warsztaty z tworzenia ilustracji komiksowych. To był czas dla młodych Polaków i Litwinów, by uświadomić sobie znaczenie, jakie niesie za sobą wspólna historia i wolność oraz by wymienić się swoimi poglądami i spostrzeżeniami na ten temat. Ze względu na sytuację epidemiologiczną część grupy z Litwy łączyła się z nami poprzez narzędzia online.

Integracja

Wspólna praca nad ilustracjami, gry integracyjne, jak również ognisko czy wieczory narodowe umożliwiły zintegrowanie się grupy, pokonanie wszelkich barier, zarówno językowych jak i kulturowych.

Wystawa

Punktem kulminacyjnym projektu było przeprowadzenie przez młodzież z Polski i Litwy wystawy na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim Jana Pawła II z przygotowanymi przez nich samych komiksowymi ilustracjami przedstawiającymi Św. Jana Pawła II, znaczenie niepodległości oraz przyjaźń Polsko-Litewską.

Rezultat

Rezultatem projektu było stworzenie komiksu, który powstał z prac rysunkowych uczestników wymiany i który jest do pobrania poniżej.

PROJEKT OTRZYMAŁ DOFINANSOWANIE
Z POLSKO-LITEWSKIEGO FUNDUSZU WYMIANY MŁODZIEŻY
Z DOTACJI MINISTERSTWA EDUKACJI.

Projekt
BIZNES TO PRZYSZŁOŚĆ