AKTUALNOŚCI 2019 ROKU

15.11.2019 II etap Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Unii Europejskiej

II etap Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Unii Europejskiej „Gwiezdny Krąg” już za nami! W dniu 15 listopada 2019 roku, w Wyższej Szkoły Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie, gościliśmy najlepszych uczniów szkół średnich z województwa lubelskiego.

Celem realizowanego przedsięwzięcia była popularyzacja wiedzy w zakresie historii integracji Europy, zasad funkcjonowania Unii Europejskiej, a także bieżących wyzwań przed jakimi staje sama Unia oraz jej państwa członkowskie.

Olimpiada jest kierowana do uczniów szkół ponadpodstawowych: liceów ogólnokształcących, liceów profilowanych, techników, uzupełniających liceów ogólnokształcących i techników uzupełniających oraz dla uczniów innych szkół ponadpodstawowych, a także zawodowych, dających możliwość uzyskania świadectwa dojrzałości z przedmiotu wiedza o społeczeństwie.

XV Jubileuszowa edycja Olimpiady cieszyła się ogromną popularnością. W całej Polsce wzięło w niej udział 2739 uczniów ze 175 szkół. Do II etapu zakwalifikowało się 801 osób - najwięcej w historii Olimpiady! Województwo lubelskie było trzecim województwem pod względem liczebności uczestników w II etapie w całym kraju. Dziesięciu najlepszych uczestników z całej Polski, którzy zakwalifikują się do finałowych rozgrywek, powalczy o nagrodę główną jaką jest płatny staż w Parlamencie Europejskim na zaproszenie Janusza Lewandowskiego Posła do Parlamentu Europejskiego.

Organizatorem Olimpiady na szczeblu krajowym jest Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce, Biuro Informacyjne Parlamentu Europejskiego w Polsce, Sieć Informacyjna Europe Direct w Polsce oraz Słupski Instytut ds. Młodzieży.

Organizatorem Olimpiady na szczeblu wojewódzkim jest Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Lublin, działający przy Europejskim Domu Spotkań – Fundacji Nowy Staw.

Partnerem Olimpiady na szczeblu wojewódzkim jest
Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie.

LUBELSCY
ZAWODOWCY