AKTUALNOŚCI 2019 ROKU

2019 Już jest katalog z pracami z wystawy „Heritage – Eco it up!”

Zapraszamy do zapoznania się z katalogiem podsumowującym wystawę przygotowaną przez młodzież z Polski i Ukrainy w ramach projektu „Heritage – Eco it up!”.

W dniach 23-29 września 2019 roku ponad 20 młodych osób z Lublina i z Sum na Ukrainie spotkało się by Nasutowie koło Lublina by wspólnie pochylić się nad tematem dziedzictwa narodowego oraz ekologii i tego jaki ma ona wpływ na dziedzictwo Polski i Ukrainy.

W ramach warsztatów, spotkań i licznych dyskusji młodzież omówiła szczegółowo elementy materialnego i niematerialnego dziedzictwa narodowego obydwu państw. Pochyliła się także nad ekologią i wzięła udział w warsztatach z upcycligu. Działania te pomogły młodzieży wypracować wystawę wykonaną w całości ze śmieci „wytworzonych” w trakcie projektu oraz zebranych w ramach akcji sprzątania zorganizowanej przez młodzież w ramach wymiany.

Katalog prezentuje 15 prac wraz opisami dotyczącymi ich charakteru. Wzywają one odbiorcę do pochylenia się nad tematem ekologii i tego jaki ma ona wpływ na nowo tworzone dziedzictwo narodowe.

Katalog można pobrać tutaj.

Projekt otrzymał dofinansowanie z
Polsko-Ukraińskiej Rady Wymiany Młodzieży