AKTUALNOŚCI 2019 ROKU

2019 “Give real life a like!” czyli co młodzież z 4 państw europejskich myśli o mediach społecznościowych

W Domu Nasutów od 12.10.2019 trwa wymiana młodzieży Erasmus +“Give real life a like!”. Projekt łącznie obejmie ponad 20 osób z Polski, Słowacji, Gruzji i Chorwacji, które pracują nad promowaniem świadomej kreacji swojej persony w mediach społecznościowych, kształtowaniem postawy otwartości i odważnego wyrażania siebie i swoich poglądów oraz współpracą międzynarodowa.

Podczas warsztatów z psychologiem, profesjonalnym fotografem i redaktorem tekstów tworzą oni wspólnie wystawę fotografii i artykułów, których celem jest pokazanie różnicy między rzeczywistością a obrazem kreowanym przez ludzi przy pomocy social mediów.

Wystawa ukazuje, że manipulowanie obrazem rzeczywistości w social mediach jest ciekawe i być może nawet pożyteczne, jednak na dłuższą metę może nieść ze sobą nieprzyjemne konsekwencje, których można uniknąć poprzez rozsądne kreowanie wizerunku w Internecie. Jej twórcy wierzą, że przyczyni się ona także do rozbudzenia w obserwatorach zainteresowania psychologią mediów, globalizacją i unifikacją kulturową, a także – poprzez ukazanie zgodnej współpracy uczestników wymiany – otworzy ich na kontakty międzynarodowe i interkulturowe.

Zapraszamy na otwarcie wystawy, które odbędzie się już w tą sobotę 19.10.2019 r. o godzinie 13.30 na parterze budynku Jana Pawła II Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego w Lublinie (wejście od ul. Łopacińskiego). Wystawę będzie można oglądać do 25.10.2019 r.

LUBELSCY
ZAWODOWCY