AKTUALNOŚCI 2019 ROKU

2019 Inkubator współpracy
Polsko-Czeskiej

Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa w projekcie pt. „Inkubator współpracy Polsko-Czeskiej”, realizowanym w ramach zadania publicznego „Forum Polsko-Czeskie na rzecz zbliżenia społeczeństw, pogłębionej współpracy i dobrego sąsiedztwa 2019”, współfinansowanego ze środków Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Do projektu zapraszamy przedstawicieli mediów, środowisk społecznych, młodych ludzi i przedsiębiorców z Czech. Projekt odbędzie się w dniach 2-6 września 2019 roku i zakłada udział w 5-dniowym seminarium w Nowym Sączu oraz w Krynicy. Poszukiwanych jest 10 osób w przedziale wiekowym 18-30 lat z Czech.

Celem projektu jest tworzenie nowych idei, pomysłów czy projektów dla przyszłości Europy Środkowo-Wschodniej, a także rozwój debaty publicznej na temat Unii Europejskiej, NATO, a także dotyczącej zagadnień ekonomicznych, geopolitycznych i społecznych.

W ramach projektu uczestnicy wezmą udział w 2 warsztatach dotyczących korzyści wynikających z członkostwa Polski i Czech w Unii Europejskiej oraz NATO, a także dezinformacji w mediach społecznościowych czyli tzw. fake newsach. Ponadto dla uczestników przewidziana jest debata pod hasłem: Szanse i wyzwania dla współpracy gospodarczej w krajach Grupy Wyszehradzkiej ze szczególnym uwzględnieniem Czech i Polski.

Oprócz dedykowanego dla uczestników specjalnego programu warsztatów, debaty i wizyty studyjnej wezmą oni udział w Forum Ekonomicznym Młodych Liderów, które odbywa się w dniach 2-6 września br. z udziałem 300 młodych osób z całej Europy. Podczas Forum odbędą się również panele dyskusyjne z udziałem polityków i ekspertów z Polski. Udział w projekcie dla uczestników jest całkowicie bezpłatny. Organizatorzy pokrywają koszty zakwaterowania i wyżywienia uczestników oraz zwracają koszty podróży do kwoty 1000 PLN na osobę.

Więcej informacji o Forum Ekonomicznym Młodych Liderów
można znaleźć na stronie: www.forum-leaders.eu.

W razie jakichkolwiek pytań, czy wątpliwości prosimy o kontakt
z Pauliną Haratym, e-mail: p.haratym@eds-fundacja.pl.

LUBELSCY
ZAWODOWCY