AKTUALNOŚCI 2019 ROKU

2019 Znaki Jakości Ekonomii Społecznej i Solidarnej

Europejski Dom Spotkań-Fundacja Nowy Staw realizuje projekt „System certyfikacji znakami jakości dla podmiotów ekonomii społecznej i jednostek samorządu terytorialnego” jako partner wspólnie z Departamentem Ekonomii Społecznej i Solidarnej w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej (Lider projektu) oraz Bankiem Gospodarstwa Krajowego (partner projektu). Projekt jest realizowany w ramach Programu Operacyjnego Wiedza i Rozwój, Działanie 2.9 Rozwój ekonomii społecznej, współfinansowany jest z Europejskiego Funduszu Społecznego.

Celem projektu jest wdrażanie i upowszechnianie znaków jakości i innych programów promujących odpowiedzialne zachowania konsumentów oraz zmierzających do budowania pozytywnego wizerunku przedsiębiorczości społecznej i wskazywanie korzyści wynikających z zakupów w tym sektorze, zmierzających do poprawy jakości usług i produktów podmiotów ekonomii społecznej i przedsiębiorstw społecznych oraz stworzenia ogólnopolskiego znaku jakości dla JST na podstawie kryteriów wypracowanych przez władze publiczne i reprezentację sektora.

Planowane efekty:

• Wyróżnienie podmiotów łączących działalność ekonomiczną ze społecznym zaangażowaniem.
  • Przyznane certyfikaty przyczynią się do budowy marki konkretnych podmiotów oraz całego sektora ekonomii społecznej.

Wartość projektu: 4 612 710 PLN, w tym wkład Funduszy Europejskich: 3 887 591,99 PLN.

Projekt
BIZNES TO PRZYSZŁOŚĆ