AKTUALNOŚCI 2019 ROKU

25.06.2019 ZJEDNOCZENI PRZEZ HISTORIĘ – POLSKO-LITEWSKA WYMIANA MŁODZIEŻY

W dniu 25 czerwca rozpoczęła się wymiana młodzieży polsko-litewskiej pod hasłem „Zjednoczeni przez historię!”. W projekcie bierze udział dwadzieścia osób w wieku od 18 do 30 lat.

Uczestnicy są zakwaterowani w ośrodku szkoleniowo-konferencyjnym Dom Nasutów położonym nieopodal Lublina. Celem, który przyświeca wymianie jest stworzenie monidła będącego świadectwem przyjaźni polsko-litewskiej i sposobem na upamiętnienie rocznicy podpisania Unii Lubelskiej. Uczestnicy biorą czynny udział w warsztatach poświęconych tematyce historycznej oraz artystycznej. Ma to poprawić ich świadomość istotności tego wydarzenia historycznego i ułatwić stworzenie wspólnej konstrukcji w postaci ścianki z otworami na twarze.

W późniejszym terminie uczestnicy udadzą się do Lublina, aby zwiedzić Zamek Lubelski, a także Stare Miasto co pozwoli im jeszcze lepiej poznać miasto, w którym Unia Lubelska została podpisana. Zwieńczeniem całej akcji będzie happening w Lublinie, który odbędzie się na Placu Litewskim w dniu 30 czerwca, gdzie to uczestnicy będą zachęcać przechodniów do zrobienia wspólnych zdjęć.

Przez tydzień młodzież poznawała historię oraz znaczenie Unii lubelskiej dla obu krajów, a także dzieliła się swoimi przemyśleniami odnośnie kwestii historycznych oraz związanych z dziedzictwem kulturowym Polski i Litwy. Przygotowane warsztaty były prowadzone zarówno przez najlepszych profesjonalistów jak i samych uczestników wymiany. Młodzież nie tylko rozmawiała o historii, poznawała tajniki animacji, ale przede wszystkim wspólnie realizowała duży projekt artystyczno-plastyczny.

To właśnie ten ostatni element był głównym celem wymiany. W ten sposób powstało monidło upamiętniające 450 lecie Unii lubelskiej i ukazujące przyjaźń polsko-litewską. Uczestnicy wymiany prezentowali swoje dzieło przy lubelskim ratuszu oraz zachęcali ludzi do zrobienia sobie zdjęcia z owym monidłem. Zdjęciom i rozmowom nie było końca.

Projekt
BIZNES TO PRZYSZŁOŚĆ