AKTUALNOŚCI 2019 ROKU

15.04.2019 Zjazd Szkolnych Klubów Aktywnego Europejczyka

W maju bieżącego roku na Polaków oraz mieszkańców wielu państw Europy Środkowo-Wschodniej, czekają dwa ważne wydarzenia. 15 lat temu miało miejsce największe w historii rozszerzenie Unii Europejskiej, w którym udział brała także Polska. Z kolei pod koniec maja odbędą się wybory do Parlamentu Europejskiego. Właśnie tym wydarzeniom był poświęcony tegoroczny Zjazd Szkolnych Klubów Aktywnego Europejczyka.

Wspomniany Zjazd odbył się 11 kwietnia 2019 r. w Sali Multimedialnej Areny Lublin. Jego tematyka była ściśle związana z wydarzeniami opisanymi powyżej. Nasze przedsięwzięcie było skierowane dla uczniów klas I i II szkół średnich, należących do klubów europejskich, uczących się w klasach o profilu europejskim, angażujących się w swoich szkołach w przedsięwzięcia związane z Unią Europejską oraz interesujących się działaniami na rzecz integracji europejskiej.

powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie

Spotkanie otworzyli zaproszeni na Zjazd goście: Beata Stepaniuk – Kuśmierzak, zastępca prezydenta Miasta Lublin oraz Tadeusz Buczek, Dyrektor Departamentu Gospodarki i Współpracy Zagranicznej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego w Lublinie. W trakcie Zjazdu odbyło się wiele ciekawych wystąpień.

Jednym z nich była prelekcja Pani Sławy Duszyńskiej z Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce, która przestawiła zarysy projektu pt. „ Wojownicy Klawiatury”, dotyczącego walki z dezinformacją w sieci.

W dalszej kolejności wystąpiła Pani dr hab. Beata Piskorska z Instytutu Nauk Politycznych i Spraw Międzynarodowych KUL. Pani Profesor, która jest również ekspertką sieci Team Europe, w ciekawy sposób podsumowała 15 lat Polski w Unii Europejskiej, opowiadając między innymi o drodze Polski do Unii Europejskiej oraz o korzyściach, jakie niesie członkostwo w tej ważnej dla Polski organizacji. Głos zabrał również Paweł Bącal, przedstawiciel młodego pokolenia, reprezentujący Forum Młodych Dyplomatów. Jego wystąpienie pt. "Ja w Unii Europejskiej. Unia Europejska dla mnie"

Uczestnicy Zjazdu mieli także możliwość uczestnictwa w warsztatach znanej w Lublinie grupy improwizacyjnej „Poławiacze Pereł Imrov Teatr”. Ostatnią z atrakcji było zwiedzanie Areny Lublin. Zwiedzający stadion mieli możliwość dotarcia do miejsc, które na co dzień są niedostępne dla tzw. „przeciętnego kibica”.

Organizatorem Zjazdu jest Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw
oraz Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Lublin.

Honorowy Patronat nad tegorocznym wydarzeniem objęli: dr Krzysztof Żuk - Prezydent Miasta Lublin, dr hab. Przemysław Czarnek - Wojewoda Lubelski oraz Teresa Misiuk - Kurator Oświaty w Lublinie.

PROJEKT WSPIERANY ZE ŚRODKÓW UNII EUROPEJSKIEJ

LUBELSCY