AKTUALNOŚCI 2018 ROKU

02 maja 2018r. Lublin Dzień Europy w Lublinie! Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

Serdecznie zachęcamy do uczestnictwa w kolejnych obchodach Dnia Europy w Lublinie!

W dniu 9 maja 1950 r. Robert Schuman ogłosił deklarację, która zapoczątkowała proces integracji Europy. Na pamiątkę, tego wydarzenia, co roku obchodzimy święto naszego kontynentu. Dzień Europy  to jedyna w swoim rodzaju okazja, by zamanifestować poparcie dla idei integracji, pochwalić się efektami współpracy i poznać bliżej przedstawicieli innych narodów.

W tym właśnie dniu, w Lublinie już po raz kolejny organizujemy Europejskie Stoisko Informacyjne, Symulację Obrad Parlamentu Europejskiego oraz Europejską Grę Miejską.

Jeśli chcesz:

• Porozmawiać na temat Unii Europejskiej;
  • Wyrazić swoje zdanie na temat ważnych dla Ciebie spraw związanych z członkostwem Polski w UE;
  • Przez chwilę poczuć się jak Europoseł podczas obrad PE;
  • Wygrać ciekawe nagrody;
  • Otrzymać interesujące publikacje i materiały informacyjne dotyczące różnych aspektów funkcjonowania UE.

Dołącz do nas podczas obchodów Dnia Europy 9 maja 2018r. na Placu Łokietka w Lublinie!

Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!

Konkurs pt. "Symulacja Obrad Parlamentu Europejskiego"

Uczniów szkół ponadgimnazjalnych z całego województwa zapraszamy do wzięcia udziału  w kolejnej już edycji symulacji obrad Parlamentu Europejskiego, która odbędzie się 9 maja 2018 r., o godzinie 9:00 w lubelskim Ratuszu (Sala Obrad Rady Miasta) przy Placu Łokietka 1.

Celem symulacji jest rozpowszechnienie wiedzy na temat struktur i funkcjonowania Unii Europejskiej, zwłaszcza Parlamentu Europejskiego, a także rozwijanie u młodzieży umiejętności prowadzenia dyskusji, retoryki, argumentacji.

Zwycięska grupa w nagrodę otrzyma m.in. tablety!

W tym roku tematami dyskusji będą następujące zagadnienia:

• Gazociąg Nord Stream 2 - projekt gospodarczy, czy narzędzie nacisku politycznego w rękach Rosji?
  • Państwa Unii Europejskiej powinny solidarnie angażować się w rozwiązanie problemu imigrantów.
  • Nowe przepisy dotyczące ochrony danych osobowych (RODO) - lepsza ochrona obywateli, czy utrudnienia dla przedsiębiorców?

Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest wypełnienie formularza zgłoszeniowego zamieszczonego na stronie www.europe-direct.lublin.pl. Zgłoszenia na wyznaczonych formularzach należy wysłać pocztą lub e-mailem (zeskanowane) na adres: europedirect-lublin@europe-direct.lublin.pl do dnia 4 maja 2018 r., do godziny 13.00. Ponadto zgłoszenie można przynieść osobiście do siedziby biura Punktu Informacji Europejskiej Europe Direct - Lublin, które mieści się przy ulicy T. Zana 38, 20-601 Lublin (X piętro, pokój 1004).

DO POBRANIA:
- regulamin SPE
- zgłoszenie SPE

Europejskie Stoisko Informacyjne

Zapraszamy wszystkich mieszkańców Lublina i Lubelszczyzny na stoisko, na którym będzie można zasięgnąć informacji na temat Unii Europejskiej i zaopatrzyć się w publikacje i materiały na temat UE oraz wziąć udział w loterii fantowej. Stoisko będzie rozstawione w centrum Lublina na ul. Koziej, obok banku Pekao S.A. w godzinach 9.00 – 13.00.

Organizatorami Lubelskich Dni Europy są

Punkt informacji Europejskiej Europe Direct – Lublin, działający przy Europejskim Domu Spotkań – Fundacji Nowy Staw oraz Urząd Miasta Lublin.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Prezydent Miasta Lublin.

Partnerem wydarzenia
jest Główny Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich w Lublinie.

Współorganizatorem Pikniku
jest Stowarzyszenie "Rowerowy Lublin".

Współorganizatorem Symulacji Obrad Parlamentu Europejskiego
jest Piotr Majchrzak, Honorowy Konsul Austrii w Lublinie, który objął również patronat honorowy nad całością wydarzenia.