AKTUALNOŚCI 2017 ROKU

14.10.2017 Lublin "Don't Panic – organize yourself"

Już od 13 października 30osób z Polski, Litwy, Włoch, Litwy oraz Turcji uczestniczy w projekcie "Don't Panic – organize yourself", realizowanym ze środków programu Erasmus+.

Przez kilka najbliższych dni, młodzież będzie dyskutować o tym jak wygląda w ich krajach i kulturach podejście do zarządzania czasem, planowania, punktualności, oraz organizacji codzienności.

Młodzież wspólnie zastanawia się o co właściwie chodzi w tym zarządzaniu sobą w czasie.

powiekszenie powiekszenie

Młodzi uczestnicy projektu próbują odpowiedzieć na pytanie co to znaczy zarządzać sobą w czasie?
Jak wygląda planowanie takiego zwykłego dnia?
Poznają najważniejsze reguły dotyczące planowania swojej codzienności, nauczą się jak wykorzystywać najnowsze technologie jako sprzymierzeńców w procesie planowania i zarządzania swoimi codziennymi zadaniami. Uczą się jak wykorzystywać te narzędzia w praktyce, w jaki sposób układać najlepsze dla siebie plany, tak aby pogodzić wszystkie aktywności w które codziennie się angażują. Przede wszystkim zaś będą dyskutować o tym czy i dlaczego warto planować swoją codzienność.

powiekszenie powiekszenie

Wspólnie zastanawiają się nad tym jakie korzyści przynosi dokładne planowanie każdego dnia, czy i w jaki sposób posiadanie planu usprawnia codzienne funkcjonowanie, oraz jak dużo trudu i wysiłku wymaga planowanie.

Podsumowaniem tygodniowej pracy uczestników projektu będzie opracowani materiałów promocyjno-informacyjnych skierowanych do ich rówieśników. W stworzonych materiałach zawarte będą informacje o tym dlaczego warto planować i zarządzać sobą w czasie i jak konkretnie się do tego zabrać. Materiały będą miały na celu przedstawienie zalet racjonalnego planowania i gospodarowania swoim czasem, w sposób atrakcyjny i zrozumiały dla młodzieży z różnych krajów.

powiekszenie

Po zakończeniu projektu, wszyscy jego uczestniczy oraz organizacje biorące udział w projekcie zaangażują się w rozpowszechnianie opracowanych materiałów, wśród wszystkich którzy mogą być nimi zainteresowani.

Oprócz poważnych tematów, młodzież poznaje też swoje kultury (podczas wieczorów kulturowych), zdobywa nowe umiejętności (min językowe), zwiedza okolice i bardzo miło (oraz efektywnie) spędza czas wśród lasów kozłowieckich.