AKTUALNOŚCI 2017 ROKU

18.05.2017r., Lublin Dzień Europy w Lublinie na sportowo. Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw - EUROPE DIRECT Lublin

Dzień Europy już za nami. Chociaż w przypadku Lublina były to raczej Dni Europy, które obchodziliśmy w zasadzie w trzech terminach.

Pierwsza część obchodów miała miejsce w Lublinie w dniu 09.05.2017r. Tego dnia, czekaliśmy na wszystkich mieszkańców Lublina z naszym stoiskiem informacyjnym, uczniowie szkół gimnazjalnych wzięli udział w grze miejskiej, zaś uczniowie szkół ponadgimnazjalnych uczestniczyli w Symulacji Obrad Parlamentu Europejskiego.

Ostatnim punktem programu podczas obchodzenia Dnia Europy było Europejski Rodzinny Piknik Rowerowy, zorganizowany w dniu 13 maja 2017r.

W tym roku uczestnicy wyruszyli jednocześnie z dwóch miejsc: spod Galerii Olimp w Lublinie oraz spod Placu przed Urzędem Miasta w Lubartowie.

Obydwie grupy wyruszyły ok. godz. 10 i pod opieką doświadczonych rowerzystów ze Stowarzyszenia „Rowerowy Lublin” oraz Miejskiego Koła Turystyki Rowerowej z Lubartowa przejechały do Nasutowa. Obydwie grupy spotkały się tuż przed Domem Nasutów i wspólnie dotarły na Piknik.

Na miejscu na wszystkich uczestników czekało mnóstwo atrakcji, w tym min.

• przejażdżki wozami po Kozłowieckim Parku Krajobrazowym
  • przejażdżki konne dla dzieci oraz dorosłych,
  • pokaz kowalstwa historycznego
  • gry i zabawy dla całej rodziny
  • kącik malucha (malowanie twarzy, gry i zabawy animacyjne)
  • poczęstunek (bigos nasutowski, kiełbaski i kaszanka z grilla)
  • znakowanie rowerów (wymagane jest posiadanie umowy kupna-sprzedaży roweru)
  • stoisko informacyjne z materiałami na temat Unii Europejskiej

Dopisała nam również pogoda, dzięki czemu wszyscy uczestnicy pikniku mogli korzystać z przygotowanych atrakcji.

Zapraszamy na fotorelację.

RAZEM