AKTUALNOŚCI 2017 ROKU

11.04.2017r., Lublin Dzień Europy w Lublinie Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw - EUROPE DIRECT Lublin

Serdecznie zachęcamy do uczestnictwa w kolejnych już obchodach Dnia Europy w Lublinie!

9 maja 1950 r. Robert Schuman ogłosił deklarację, która zapoczątkowała proces integracji Europy. Na pamiątkę w tym dniu, co roku obchodzimy święto naszego kontynentu. Dzień Europy to jedyna w swoim rodzaju okazja, by zamanifestować poparcie dla idei integracji, pochwalić się efektami współpracy i poznać bliżej przedstawicieli innych narodów.

W tym właśnie dniu, w Lublinie już po raz kolejny organizujemy Europejskie Stoisko Informacyjne, Symulację Obrad Parlamentu Europejskiego oraz Europejską Grę Miejską.

Jeśli chcesz:

• Porozmawiać na temat Unii Europejskiej
  • Wyrazić swoje zdanie odnośnie ważnych dla Ciebie spraw związanych z członkostwem Polski w UE
  • Wziąć udział w ciekawej grze miejskiej
  • Przez chwilę poczuć się jak Europoseł podczas obrad PE
  • Pobawić się z nami na stoisku informacyjnym
  • Wygrać ciekawe nagrody i upominki
  • Otrzymać interesujące publikacje i materiały informacyjne dotyczące różnych aspektów funkcjonowania UE

9 maja 2017

Dołącz do nas podczas obchodów Dnia Europy 9 maja 2017r. na Placu Łokietka w Lublinie!
Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!

Konkurs pt.
"Symulacja Obrad Parlamentu Europejskiego"

Uczniów szkół ponadgimnazjalnych z całego województwa zapraszamy do wzięcia udziału w kolejnej już edycji symulacji obrad Parlamentu Europejskiego, która odbędzie się 9 maja 2017 r. w lubelskim Ratuszu (Sala Obrad Rady Miasta) przy Placu Łokietka 1.

Celem symulacji jest rozpowszechnienie wiedzy na temat struktur i funkcjonowania Unii Europejskiej, zwłaszcza Parlamentu Europejskiego, a także rozwijanie u młodzieży umiejętności prowadzenia dyskusji, retoryki, argumentacji.

Zwycięska grupa otrzyma w nagrodę tablety oraz inne cenne nagrody!

W tym roku tematami dyskusji będą następujące zagadnienia:

- Brexit – na jakich warunkach Wielka Brytania powinna opuścić UE?
- 60 lat i co dalej? Wspólne stanowisko państw V4, Deklaracja Warszawska

Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest wypełnienie formularza zgłoszeniowego zamieszczonego na stronie www.eds-fundacja.pl. Zgłoszenia na wyznaczonych formularzach należy wysłać pocztą lub e-mailem (zeskanowane) na adres: europedirect-lublin@europe-direct.lublin.pl do dnia 4 maja 2017 r., do godziny 13.00.
Ponadto zgłoszenie można przynieść osobiście do siedziby biura Punktu Informacji Europejskiej Europe Direct Lublin, które mieści się przy ulicy Przechodniej 4, 20-003 Lublin (na II piętrze w Pałacu Parysów).

DO POBRANIA

regulamin SPE / PDF
   regulamin SPE / MSWord

zgłoszenie SPE / PDF
   zgłoszenie SPE / MSWord

Europejska Gra Miejska

Dla młodszych (uczniów szkół gimnazjalnych) przygotowaliśmy grę terenową.

Gra odbędzie się w centrum Lublina. Jej uczestnicy będą mieli za zadanie znalezienie odpowiedzi na pytania dotyczące kwestii europejskich związanych z naszym miastem. W tym celu drużyny będą musiały odwiedzić instytucje, odnaleźć budynki, porozmawiać z odpowiednimi osobami.

Gra rozpocznie się o godz. 10.30 na Europejskim stoisku informacyjnym pod Ratuszem przy Placu Łokietka w Lublinie, a zakończy się najpóźniej o godz. 12.00 w tym samym miejscu.

W grze wezmą udział zgłoszone wcześniej drużyny 5-osobowe pod opieką nauczyciela/opiekuna. Za ukończenie gry i dotarcie na metę z prawidłowymi odpowiedziami przewidziane są nagrody rzeczowe.

Warunkiem uczestnictwa jest wypełnienie formularza zgłoszeniowego do dnia 5 maja 2017 roku i wysłanie faxem na numer 81 534 61 92, mailem na adres: europedirect-lublin@europe-direct.lublin.pl lub dostarczenie ich osobiście do biura Punktu Informacji Europejskiej Europe Direct Lublin, które mieści się przy ulicy Przechodniej 4, na II piętrze (Pałac Parysów).

O zakwalifikowaniu się do konkursu decyduje kolejność zgłoszeń.

DO POBRANIA

zgłoszenie gra miejska / PDF
   zgłoszenie gra miejska / MSWord

regulamin gry miejskiej / PDF
   regulamin gry miejskiej / MSWord

Europejskie Stoisko Informacyjne

Zapraszamy wszystkich mieszkańców Lublina i Lubelszczyzny na stoisko, na którym będzie można zasięgnąć informacji na temat Unii Europejskiej i zaopatrzyć się w publikacje i materiały na temat UE oraz wziąć udział w loterii fantowej.

Stoisko będzie rozstawione w centrum Lublina przed Ratuszem na Placu Łokietka w godzinach 9.00 – 13.00.

Organizatorzy Dnia Europy

Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Lublin,
Europejski Dom Spotkań – Fundacja Nowy Staw
Wydział Funduszy Europejskich Urzędu Miasta Lublin.

WSPÓŁORGANIZATORZY

Konsulat Austrii w Lublinie