AKTUALNOŚCI 2017 ROKU

19.01.2017r., Lublin "Rozstrzelany świt"
Piotra Apolinarskiego
Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

Zapraszamy na wernisaż
"Rozstrzelany świt" Piotra Apolinarskiego
Centrum Spotkania Kultur w Lublinie / Foyer sali kinowej
23 stycznia 2017, godz. 18.00

WSTĘP WOLNY

Wystawa fotografii „Rozstrzelany świt" to relacja Piotra Apolinarskiego obrazująca wydarzenia ostatnich miesięcy w Syrii i Iraku. Fotoreporter odwiedzał kilkakrotnie obszary objęte konfliktem oraz obozy dla uchodźców w Libanie, Iraku i Turcji .

W pierwszych tygodniach grudnia 2016 r. przemierzył wraz z oddziałami milicji chrześcijańskiej tereny wyzwalane spod panowania państwa islamskiego pod Mosulem. Opustoszałe przez dziesiątki tysięcy uchodźców miasteczka oraz metodycznie wysadzane w powietrze i niszczone kościoły.

Wystawa ma zachęcić do wsparcia działań organizacji charytatywnych, które na miejscu przekazują pomoc potrzebującym.

ORGANIZATORZY:
Centrum Spotkania Kultur, Fundacja Nowy Staw,
Towarzystwo Edukacji Patriotycznej im. gen. K Ziemskiego.

RELACJA W TELEWIZJI LUBLIN / POCZĄTEK 18:27

Piotr Apolinarski
rocznik 1978. Polski fotoreporter specjalizujący się w tematyce społecznej i problematyce konfliktów zbrojnych. Od jedenastu lat fotografuje głównie wydarzenia związanie z życiem Polaków na Wyspach Brytyjskich. Laureat prestiżowej nagrody Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich im. Erazma Ciołka. Fotografował m.in. Rewolucję na Majdanie, Krym, walki w strefie ATO, los uchodźców na pograniczu turecko-syryjskim, Libanie i Iraku. Jego fotografie publikowały m.in The Wall Street Journal, CNN, Zuma Press, Newsweek. Jest autorem kilkunastu indywidualnych wystaw fotograficznych oraz ilustracji do książek. W 2013 Senat RP i Ośrodek Badań nad Migracją wyróżnił go za zdjęcia o tematyce emigracyjnej. Wielokrotnie brał udział w projektach działając na rzecz rozwoju i współpracy młodych dziennikarzy z Polski, Białorusi, Mołdawii i Ukrainy. Od lipca 2015 roku zaangażował się w pomoc dzieciom z Syrii żyjącym w obozach na Bliskim Wschodzie. Od 2010 prowadzi autorskie warsztaty fotograficzne oraz współpracuje przy realizacji projektów polonijnych w Wielkiej Brytanii, Polsce i na Ukrainie.