AKTUALNOŚCI 2016 ROKU

10.02.2016 r., Lublin Zapraszamy na wspólne obchody Dnia Europy! Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw, Europe Direct Lublin

W ramach corocznych obchodów Dnia Europy zapraszamy wszystkich do udziału w wydarzeniach organizowanych przez Punkt Informacji Europejskiej Europe - Direct Lublin, działający przy Europejskim Domu Spotkań – Fundacji Nowy Staw, Wydział Funduszy Europejskich Urzędu Miasta Lublin oraz Stowarzyszenie Rowerowy Lublin, w dniach 7-9 maja 2016r.

7 maja

W sobotę 7 maja zapraszamy na Europejski Piknik Rowerowy w Nasutowie pod Lublinem.
Przejazd rozpoczniemy na parkingu Galerii Olimp (al. Spółdzielczości Pracy 34) o godzinie 10. Trasa będzie przebiegać przez Elizówkę i Dys, aż do Nasutowa. Trasa przejazdu o dystansie około 15 kilometrów jest komfortowa i dostosowana do możliwości zarówno dzieci jak i dorosłych. Nad bezpieczeństwem uczestników będą czuwać członkowie Stowarzyszenia Rowerowy Lublin. Czytaj: Regulamin przejazdu rowerowego w dniu 7.05.2016 r. / PDF

Zgłoszenia przyjmujemy poprzez formularz on-line dostępny poniżej.

W ośrodku Dom Nasutów na uczestników czekają przeróżne atrakcje, między innymi:

• stoiska informacyjne
  • konkursy z nagrodami
  • gry i zabawy dla dorosłych i dla najmłodszych
  • poczęstunek
  • oraz wiele innych

9 maja

W poniedziałek 9 maja zapraszamy na Stoisko Punktu Informacji Europe-Direct Lublin usytuowane przy Ratuszu na Placu Łokietka. W ramach poniedziałkowych atrakcji przygotowaliśmy:

• Grę Miejską
    dla młodzieży ze szkół podstawowych i gimnazjalnych, która odbędzie się na Placu Łokietka przed Ratuszem.

Gra rozpocznie się o godz. 10.00 na europejskim stoisku informacyjnym pod Ratuszem przy Placu Łokietka w Lublinie, a zakończy około godz. 12.00 w tym samym miejscu. W grze wezmą udział drużyny 5-osobowe pod opieką nauczyciela/opiekuna. Za ukończenie gry i dotarcie na metę z prawidłowymi odpowiedziami przewidziane są nagrody rzeczowe.

• Konkurs
    - Symulację Obrad Parlamentu Europejskiego
    w której wezmą udział licealiści z lubelskich szkół. Symulacja rozpocznie się o godzinie 9:00 w Sali obrad Rady Miasta w Ratuszu.

Celem symulacji jest rozpowszechnienie wiedzy na temat struktur i funkcjonowania Unii Europejskiej, zwłaszcza Parlamentu Europejskiego, a także rozwijanie u młodzieży umiejętności prowadzenia dyskusji, retoryki, argumentacji. Udział w nim wezmą uczniowie szkół ponadgimnazjalnych. Zwycięska frakcja otrzyma od nas nagrody rzeczowe.

Zapraszamy wszystkich mieszkańców Lublina i Lubelszczyzny na stoisko, na którym będzie można zasięgnąć informacji na temat Unii Europejskiej i zaopatrzyć się w najnowsze publikacje i materiały europejskie oraz wziąć udział w loterii fantowej. Stoisko będzie rozstawione w centrum Lublina przed Ratuszem na Placu Łokietka w godzinach 9.00. – 13.00.

Zgłoszenia na Symulację Obrad Europarlamentu oraz Grę Miejską

przyjmujemy osobiście w biurze fundacji
lub pocztą (ul. Przechodnia 4 20-003 Lublin),
a także poprzez przesłanie skanu na adres e-mail  - g.chrobak@eds-fundacja.pl