24.11.2015 r., Lublin Bezpłatne szkolenie poświęcone możliwościom pozyskania funduszy europejskich : Europe Direct – Lublin, RODM Lublin, EDS

Regionalny Ośrodek Debaty Międzynarodowej w Lublinie oraz Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct – Lublin zapraszają osoby, które chcą założyć działalność gospodarczą oraz przedsiębiorców prowadzących wspomnianą działalność na bezpłatne szkolenie poświęcone możliwościom pozyskania funduszy europejskich.

Szkolenie odbędzie się w dniu 3.12.2015 r. w sali Urzędu Miasta Lublin (ul. Przechodnia 4, Pałac Parysów, I piętro).

Szkolenie będzie podzielone na dwie części.

Pierwsza z nich (w godzinach 9.00 – 12.15) jest przeznaczona dla studentów ostatnich lat studiów oraz absolwentów. W jej ramach zostaną poruszone następujące zagadnienia: dotacje na rozpoczęcie i na rozwój działalności gospodarczej: Program Operacyjny Wiedza, Edukacja i Rozwój, ekonomia społeczna oraz z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020. Ponadto podczas szkolenia będzie można zapoznać się z ofertą Inkubatora Technologicznego w Lublinie oraz Lubelskiego Parku Naukowo – Technologicznego w Lublinie.

Druga część  będzie przeznaczona dla przedsiębiorców. Poprowadzi ją Karolina Matras – Kierownik Oddziału Funduszy Europejskich Departament Polityki Regionalnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego. Tematem tej części będą dotacje dla przedsiębiorców z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020 oraz z programów krajowych.

Na koniec szkoleń będzie możliwość bezpośrednich konsultacji indywidualnych z trenerem, specjalistą z zakresu funduszy strukturalnych.

Osoby zainteresowane są proszone o wypełnienie formularza zgłoszeniowego on-line na dole strony.

Zgłoszeń na szkolenie można dokonywać do 2.12.2015 r. do godziny 13.00.
Więcej informacji na temat szkolenia udziela Andrzej Skórski,
tel. 81 534 61 91, e-mail: a.skorski@rodm-lublin.pl

DO POBRANIA: Formularz zgłoszeniowy / MSWord

Szkolenie poświęcone funduszom europejskim
Termin: 3.12.2015 r.

I Fundusze europejskie na założenie działalności gospodarczej

08.45 – 09.00
Rejestracja uczestników.

09.00 – 10.30
Dotacje na rozpoczęcie i na rozwój działalności gospodarczej: Program Operacyjny Wiedza, Edukacja i Rozwój, ekonomia społeczna oraz z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Lubelskiego na lata 2014-2020
Katarzyna Kańczugowska, koordynator projektów europejskich

10.30 – 10.45
Przerwa kawowa

10.45 – 11.15
Inkubator Technologiczny jako miejsce rozwoju biznesu.
Aleksandra Gańska, Inkubator Technologiczny w Lublinie

11.15 – 12.15
Możliwości finansowania przedsięwzięć innowacyjnych (m.in. fundusze na start-upy) –
Marta Wielgus – Piotrowska, Dyrektor Działu Nadzoru Właścicielskiego i Projektów Inwestycyjnych w Lubelskim Parku Naukowo – Technologicznym
Możliwość konsultacji z trenerem.

II. Fundusze europejskie dla przedsiębiorców

12.45 – 13.00
Rejestracja uczestników

13.00 – 15.00