05.10.2015 r., Lublin Folk it up EDS-FNS

W dniach w dniach 5-15 października 2015 r. rozpoczynamy realizację projektu „Folk it up”, który jest międzynarodową wymianą młodzieży dofinansowaną przez Komisję Europejską w ramach programu Erasmus+.

Projekt jest  koordynowany przez Europejski Dom Spotkań – Fundację Nowy Staw i odbędzie się w Nasutowie k/Lublina. Spotkanie ma charakter kulturalny i ma na celu wzajemne poznawanie przez uczestników swoich kultur oraz przełamywanie stereotypów i uprzedzeń, jego głównym tematem jest folklor, a dokładnie taniec ludowy. W tym projekcie wezmą udział grupy młodzieży z Polski, Bułgarii, Turcji, Hiszpanii, Armenii, Białorusi, Rumunii oraz Litwy. W trakcie wymiany uczestnicy będą wzajemnie uczyć się swoich tańców narodowych, dzielić kulturą i zwyczajami. Zamierzamy również poruszyć problem zanikania kultury oraz dyskutować na temat podtrzymywania tradycji i zwyczajów narodowych.

Zwieńczeniem wymiany będzie występ który odbędzie się przedostatniego dnia tj. w środę 14 października o godz. 18:00 w ACK UMCS „Chatka Żaka”. Będzie on doskonałą okazją dla mieszkańców Lublina do poznania kultur innych narodów, zwrócenia uwagi na to jak ważne jest pielęgnowanie własnej oraz interesującym sposobem na spędzenie wolnego.

„Folk it up”  - nr projektu: 2015-1-PL01-KA105-014260