01.09.2015 r., Lublin / Nowy Sącz Rusza
X Forum Ekonomiczne Młodych Liderów
EDS-FNS

Co może zrobić młodzież, aby ocalić projekt integracji europejskiej? Jak rozwiązać problem bezrobocia? W którą stronę powinna pójść polityka migracyjna państw Starego Kontynentu? Na te i inne tematy dyskutować będą uczestnicy X Forum Ekonomicznego Młodych Liderów, które rozpocznie się 7 września w Nowym Sączu.

Do stolicy powiatu nowosądeckiego przyjedzie 377 młodych ludzi z 34 państw – będzie to największy w Polsce międzynarodowy zjazd liderów młodego pokolenia, którzy spotkają się z czołowymi politykami, ekonomistami i szefami ponadnarodowych korporacji, by wspólnie zastanawiać się nad przyszłością Europy. Wśród prelegentów znajdą się m.in. prezydent Chorwacji Kolinda Grabar-Kitarović, prezydent Macedonii Gjorge Ivanov, były minister obrony Wielkiej Brytanii Liam Fox oraz minister pracy i polityki społecznej Polski Władysław Kosiniak-Kamysz.

To jubileuszowe Forum Ekonomiczne Młodych Liderów – mówi Michał Wójcik, Prezes Europejskiego Domu Spotkań – Fundacji Nowy Staw. – Z tej okazji Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji przygotowała m.in. specjalną wystawę podsumowującą dziesięć edycji tego wydarzenia. Stworzyliśmy też Get Inspired Fest, czyli nową ścieżkę tematyczną dedykowaną dla  startupów – dodaje.

Weźmie w niej udział ponad 70 przedsiębiorców z różnych krajów, którzy będą mieli okazję wymienić się biznesowymi doświadczeniami, kontaktami, a także sprawdzą się podczas prezentacji biznesowych oraz warsztatów w siedmiu grupach tematycznych.

Czy przedsiębiorczości można się zatem nauczyć? Ze Światowego Raportu Amway, który zaprezentowany zostanie podczas X Forum Młodych Liderów, wynika, że tak. 70% ludzi młodego pokolenia (do 35. roku życia) z 38 krajów świata uważa, że szkoły i uniwersytety są dobrym miejscem do nabycia tej umiejętności. Aż 80% ankietowanych ma pozytywne nastawienie do przedsiębiorczości, a 51% wyobraża sobie rozpoczęcie własnej działalności gospodarczej. Badanie zostało przeprowadzone przez GfK Group w 2014 roku na próbie prawie 23 tysięcy kobiet i trochę ponad 21 tysiącach mężczyzn.

Obrady potrwają do 10 września. Ostatniego dnia uczestnicy będą mieli okazję poznać „starszego brata” Forum Młodych Liderów – wezmą udział w dwóch sesjach plenarnych odbywającego się równolegle XV Forum Ekonomicznego w Krynicy. Ale ambicje młodych liderów sięgają znacznie dalej. Jak stwierdził sam Reinhard Selten, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie ekonomii – nowosądeckie Forum to prawdziwe młode Davos dla Europy, to przyszłość Europy. A kilka lat po nim Mikheil Saakashvili, ówczesny prezydent Gruzji, oświadczył w Nowym Sączu: Już nic nie jest za daleko. Młodość wymaga błyskotliwych pomysłów.

Europo, czuwaj! Leczniczy zastrzyk błyskotliwych pomysłów z nowosądeckiego Davos już do Ciebie jedzie.

Martyna Słowik