AKTUALNOŚCI 2015 ROKU

23.02.2015 r., LUBLIN Warsztaty foto/radio/wideo
Młoda redakcja 2015
Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

Serdecznie zapraszamy młodych dziennikarzy z Ukrainy do uczestnictwa w 4-dniowych warsztatach dziennikarsko-medialnych skoncentrowanych na technikach przygotowania materiału radiowego, telewizyjnego i fotograficznego, które odbędą się w dniach 14-19 kwietnia 2015 roku w Lublinie.

• Jesteś redaktorem naczelnym, dziennikarzem, wydawcą, współpracownikiem lub wolontariuszem mediów młodzieżowych, studenckich, obywatelskich? A może studiujesz dziennikarstwo lub kulturoznawstwo i pasjonujesz się mediami?
  • Chcesz zdobyć nowe kompetencje i umiejętności w zakresie dziennikarstwa, nawiązać kontakty i wymienić niedoświadczeniem z młodymi dziennikarzami z Polski i Ukrainy?
  • Chcesz pracować w zespole medialnym relacjonującym jedno z największych spotkań młodych liderów z państw Unii Europejskiej, Europy Wschodniej, Bałkanów i Kaukazu – X Forum Ekonomiczne Młodych Liderów, które odbędzie się w dniach 7-11 września 2015 roku w Nowym Sączu i Krynicy?

Weź udział w wyjątkowych warsztatach dziennikarsko – medialnych
organizowanych przez Fundację Współpracy Polsko – Niemieckiej i
Europejski Dom Spotkań – Fundację Nowy Staw.
Udział w warsztatach jest bezpłatny.

Udział w projekcie obejmuje:

I. Uczestnictwo w warsztatach dziennikarsko-medialnych w Lublinie w dniach 14-19 kwietnia br.:

Zajęcia obejmą 24 godziny zajęć praktycznych i warsztatów z zakresu dziennikarstwa internetowego oraz nowych mediów. Zajęcia poprowadzą specjaliści w danej dziedzinie, pracujący lub współpracujący z lokalnymi mediami. Uczestnicy będą pracować nad konkretnymi zadaniami. Rezultatem końcowym będzie relacja online zawierająca teksty, materiały wideo i fotograficzne oraz materiały audio. Wszyscy uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat.

Zajęcia będą obejmowały następujące bloki tematyczne:

• Dziennikarstwo wideo: praca z kamerą, podstawowe funkcje kamery wideo, podstawy kompozycji obrazu, oświetlenie i dźwięk, pisanie scenariusza, podstawy montażu nieliniowego.
  • Dziennikarstwo radiowe: techniki przygotowania materiałów radiowych, podstawowe gatunki dziennikarstwa radiowego, planowanie audycji radiowej.
  • Fotografia prasowa i praca fotoreportera, techniki przygotowania zdjęć do prasy i do internetu.
  • Media społecznościowe: nowe kanały komunikacji, tworzenie i adaptowanie treści, komunikacja z czytelnikiem/odbiorcą.

Podczas warsztatów uczestnicy będą pracować w grupach, a zajęcia dobrane będą do ich potrzeb. Potrzeby te wskażą w formularzu zgłoszeniowym i w czasie bezpośrednich rozmów telefonicznych przed warsztatami z organizatorem. Warsztaty odbywać się będą w Domu Nasutów. Ośrodek położony jest 15 km od Lublina, w otulinie Kozłowieckiego Parku Krajobrazowego.

Zajęcia poprowadzą:

Dorota Nowakowska
Operator obrazu, reżyser, producent filmów i programów telewizyjnych, absolwentka Akademii Filmu i Telewizji w Warszawie (specjalizacja: reżyseria i sztuka operatorska) oraz Wydziału Pedagogiki i Psychologii UMCS w Lublinie (specjalność: fotografia i film), wykładowca w Zakładzie Pedagogiki Kultury UMCS w Lublinie. W latach 1998 - 2000 korespondentka telewizji RTL7, autorka zdjęć do ponad 400 reportaży, programów telewizyjnych, felietonów realizowanych dla telewizji RTL7, TVN24, Euronews, Rundfunk Berlin-Brandenburg, Channel 2 News Israel, TVP1, TVP2, TVP Polonia, teledysków, reklam, filmów promocyjnych oraz filmów dokumentalnych i fabularnych.

Wojciech Jargiło
Od 1995 roku zawodowo związany z fotografią. Od 1997 roku fotoedytor i kierownik działu fotograficznego Gazety Wyborczej w Lublinie. Od 2004 roku kierownik działu foto Kuriera Lubelskiego. Pracuje m.in. dla Newsweek Polska, Dziennik Gazeta Prawna, Rzeczpospolita, fińskiego Helsingin Samomat oraz dla agencji fotograficznej Newspix.pl-Ringier Axel Springer. Od kilku lat relacjonuje Forum Ekonomiczne w Krynicy. Fotografuje życie codzienne Polaków, towarzyszył wizycie Jana Pawła II w Polsce, dokumentował powódź w 1997, otwarcia i upadłości firm, kariery i wizyty polityków, festiwale rockowe, protesty, demonstracje, pomarańczową rewolucję na Ukrainie, obalanie rządu w Budapeszcie. W 2011 roku Nominacja do Grand Press Photo w kategorii wydarzenia za zdjęcia z powodzi na Lubelszczyźnie w 2010 roku. W 2009 roku BZWBK Press Foto – I nagroda za Fotoreportaż w kategorii przyroda i środowisko naturalne. Zdjęcia łapaczy bobrów na Podlasiu. W 2000 roku Konkurs Polskiej Fotografii Prasowej – nagroda Rzeczpospolitej za najlepsze zdjęcia polityczne. Zdjęcia zablokowanej przez rolników Polski.

Magdalena Grydniewska
Magda Grydniewska od 25 lat związana z Polskim Radiem Lublin, od ponad 20 lat w Redakcji Informacji. Reporter, wydawca, prowadząca programy, obecnie zastępca kierownika Redakcji. Na swoim koncie ma również reportaże z czego dwa zostały nagrodzone. Reportaż relacjonujący powódź w Wilkowie, zrobiony we współautorstwie z Ryszardem Majewskim dostał pierwszą nagrodę w ogólnopolskim konkursie organizowanym przez straż pożarną, a kolejny "Zwieszka z Sobiboru" z Katarzyną Michalak dostał Grand Prix pierwszego ogólnopolskiego konkurs ogłoszonego przez Instytut Pamięci Narodowej na najlepszą audycję historyczną. Laureatka "Ostrego Pióra" Business Centre Club. Współpracuje z Informacyjną Agencją Radiową i programami Polskiego Radia. Oprócz pracy w Redakcji Informacji przygotowuje programy w Redakcji Reportażu z cyklu "Historia bez Patyny".

II. Udział w X Forum Ekonomicznym Młodych Liderów w Nowym Sączu 7-11.09.br.

Uczestnicy szkolenia uzyskają akredytację dziennikarską na X Forum Ekonomiczne Młodych Liderów – wydarzenie gromadzące najważniejszych polityków, ekonomistów i praktyków biznesu z całego świata oraz liderów organizacji pozarządowych, młodzieżowych, młodych przedsiębiorców z 45 państw europejskich. Udział w Forum będzie unikalną okazją do sprawdzenia umiejętności dziennikarskich oraz zapoznania się międzynarodowym środowiskiem dziennikarskim.

Warunki uczestnictwa:

• Uczestnictwo w warsztatach i Forum jest bezpłatne
  • Zajęcia odbywają się w języku polskim, uczestnicy z Ukrainy powinni komunikatywnie posługiwać się językiem polskim.
  • Organizatorzy pokrywają zwrot kosztów podróży dla uczestników z Ukrainy do kwoty 150 zł na 1 osobę.
  • Do udziału w warsztatach zaprosimy 6 wybranych osób z Ukrainy.
  • Zgłoszenia przyjmowane są do dnia 20.03.2015 roku. O wynikach rekrutacji poinformujemy do dnia 31.03.2015 roku.

Więcej informacji o projekcie:
Michał Wójcik – E-mail: m.wojcik@eds-fundacja.pl, Tel.: +48 81 534 61 91

Formularz rejestracyjny: