AKTUALNOŚCI 2014 ROKU

19.09.2014 Gdańsk Dyplomacja czynnikiem rozwoju gospodarczego Regionalny Ośrodek Debaty Międzynarodowej w Gdańsku

19 września 2014 r. w Pomorskim Urzędzie Wojewódzkim odbyło się spotkanie z udziałem wiceminister spraw zagranicznych, pani Katarzyny Kacperczyk. Wydarzenie adresowane było do przedstawicieli najbardziej znaczących przedsiębiorstw na Pomorzu.

Ze strony przedsiębiorców pojawiły się prośby o usprawnienie sposobu komunikacji pomiędzy MSZ a izbami gospodarczymi, czy zrzeszeniami pracodawców. Padały pytania o możliwość działalności i zawierania umów z rosyjskimi firmami w kontekście interesów państwa polskiego. Przedsiębiorcy obawiali się, iż po odwołaniu Roku Rosyjskiego w Polsce powinni „zamrozić” swoje kontakty i nie realizować żadnych działań z partnerami z Rosji.

powiekszeniepowiekszenie

Pani Wiceminister poinformowała też zebranych, że ze strony polskich władz nie ma żadnego komunikatu zakazującego współpracy z partnerami rosyjskimi. Polscy przedsiębiorcy zainteresowani tym rynkiem zbytu mogą swobodnie kontynuować swoje dotychczasowe działania.

Pani Katarzyna Kacperczyk w czasie pobytu w Gdańsku odwiedziła rownież siedzię RODM.

rodm