AKTUALNOŚCI 2014 ROKU

02.-03.06.14 Gdańsk Bezpieczeństwo Polski.
Stan obecny i perspektywy
Regionalny Ośrodek Debaty Międzynarodowej w Gdańsku

W ramach obchodów 25-lecia wolności między 2-3 czerwca w historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej odbyły się warsztaty akademickie Cogito ergo sum pn. „XXV lat niepodległości – Bezpieczeństwo Rzeczypospolitej”.

Wśród zaproszonych gości znaleźli się m.in.: prof. dr hab. Eugeniusz Król - dyrektor Instytutu Studiów Politycznych PAN, dr hab. Tomasz Stryjek – specjalista w Instytucie Studiów Politycznych PAN oraz Collegium Civitas, Bogdan Borusewicz – Marszałek Senatu, dr Tadeusz Fiszbach – były ambasador RP na Łotwie/ I sekretarz KW PZPR w Gdańsku, gen. Zbigniew Nowek – były szef UOP, kmdr por. Jerzy Sekuła z Akademii Marynarki Wojennej, Maria Przełomiec – TVP Info, przedstawiciele Gdańskiej Delegatury ABW.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Problematyka wykładów obejmowała: „Koncepcje i praktykę bezpieczeństwa Polski w latach 1918 – 1945”, „Bezpieczeństwo narodowe w polskiej myśli politycznej w latach 1945-2014”, „Karnawał Solidarności a bezpieczeństwo narodowe”. W czasie warsztatów zaś, młodzież debatowała nt. związane z polską racją stanu, zagrożeniami terrorystycznymi, wewnętrznymi oraz cybernetycznymi.

powiekszenie powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Wydarzenie przyciągnęło około setkę młodych ludzi z Trójmiasta i regionu.

loga

Honorowy Patronat Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej