AKTUALNOŚCI 2014 ROKU

17.10.2014 r., Lublin XIV Zjazd Szkolnych Klubów Europejskich RODM Lublin, EUROPE DIRECT Lublin

Ponad 150 osób ze szkół podstawowych, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych z województwa lubelskiego wzięło udział w czternastym Zjeździe Szkolnych Klubów Europejskich.

Wspomniane wydarzenie odbyło się w dniu 17 października 2014 r. w Sali Błękitnej Lubelskiego Urzędu Wojewódzkiego w Lublinie. Celem spotkania była edukacja młodzieży zrzeszonej w Szkolnych Klubach Europejskich oraz w klasach europejskich w obszarze integracji europejskiej. Tematem przewodnim XIV Zjazdu była dziesiąta rocznica przystąpienia Polski do Unii Europejskiej. Naszych młodych gości przywitał Pan Wojciech Wilk Wojewoda Lubelski oraz Pani Anna Szczepińska Wicekurator Oświaty. Przedstawiciele RODM Lublin oraz ED Lublin dokonali bilansu członkostwa naszego kraju w Unii Europejskiej.

powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie

Gościem Zjazdu był także Mateusz Małyska, Wiceprezes Fundacji Sempre a Frente, który przybliżył możliwości programu Erasmus+ skierowanego do ludzi młodych. Z kolei Anna Boguta podzieliła się swoimi wrażeniami z półrocznego pobytu na jednej z węgierskich uczelni. W swoim wystąpieniu zachęcała przybyłych gości do tego typu wyjazdów. Ponadto w spotkaniu uczestniczyli wolontariusze z Łotwy i Hiszpanii, którzy przyjechali do Polski w ramach programu „Erasmus+ wolontariat europejski (EVS)”.

powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie powiekszenie

EDS-FNS