AKTUALNOŚCI 2014 ROKU

7-15 marzec 2014 Digital Storytelling for Real Rights Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

Przez 8 dni młodzież z 6 krajów – Norwegii, Finlandii, Polski, Słowacji, Włoch i Hiszpanii – wzięła udział w niesamowitej wymianie „Digital Storytelling for Real Rights”, która miała miejsce w Turynie. Odbyło się to w ramach Erasmus Plus.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Młodzi wzięli udział w interesujących warsztatach, zarówno o ich osobowości, różnicach kulturowych, prawach człowieka w Unii Europejskiej jak i o tym, czym w dzisiejszych czasach jest dla nas Internet. W trakcie tych wszystkich sesji towarzyszyły im tzw. „energizers”, które były świetną okazją do zabawy i integracji. Podczas wymiany zorganizowany też wieczór kulturowy, na którym każda narodowość mogła zaprezentować swój kraj, ich tradycyjne przekąski a nawet tańce i przyśpiewki.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Młodzież odwiedziła Muzeum Filmu w Turynie. Każdy z zachwytem oglądał, jak bardzo zmieniła się kinematografia od jej powstania do dnia dzisiejszego. Ostatnie dni były dla młodych okazją do poznania różnych technik robienia filmów. Mieli oni do wyboru pięć grup. Mogli nakręcić reportaż, dokument lub zająć się jedną z trzech animacji: fotografii, plasteliny oraz malowania na klatkach filmowych. Motywem przewodnim były dla nich nadzieje i marzenia. Koniec ich ciężkiej pracy został przedstawiony na finałowym pokazie. Mogli poczuć się wyjątkowo widząc swoje filmy wyświetlane na dużym ekranie. Po uroczystej ceremonii odbył się koncert gdzie każdy tańczył i śpiewał.

powiekszenie
powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Niesamowite, jak w ciągu kilku dni młodzież z różnych krajów mocno się zaprzyjaźniła. Pokonali swoje bariery językowe i wszelkie nieśmiałości. Spędzali ze sobą każdą wolną chwilę. Nakręcili nawet własny, nieformalny film z tej wymiany. Każdy ma nadzieję, wrócić do Turynu za rok i znowu się zobaczyć.

Karolina Trykacz

RAZEM