AKTUALNOŚCI 2014 ROKU

24-28.01.2014 Lublin „ Yoth stressed out- check this out” Wizyta w Wilnie Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

Od 24 do 28 stycznia nasza grupa wolontariuszy odbyła pasjonującą podróż, podsumowującą projekt „ Yoth stressed out- check this out”, do Wilna. Spotkaliśmy się z litewskimi uczestnikami projektu z organizacji Lietuvos Jaunimo Centras. Czekało na nas dużo zadań.

Centralną częścią i zarazem głównym motywem wyjazdu była ewaluacja dotychczasowych działań grupy litewskiej i polskiej.  Ocena współpracy i plany na przyszłe projekty. W miłym towarzystwie praca nad podliczaniem ankiet i rozstrzygnięciem konkursu fotograficznego była bardzo sprawna dzięki czemu mogliśmy poświęcić więcej czasu na zaprojektowanie publikacji, w której przedstawimy nasze działania zrealizowane podczas trwania całego projektu. Chcemy, żeby publikacja zawierała techniki i ćwiczenia radzenia sobie ze stresem, podsumowanie ankiet, które diagnozują zjawisko stresu wśród naszych rówieśników.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie powiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Po wytężonej pracy nadszedł czas na poznanie Wilna oraz jego okolic. Zwiedzaliśmy Troki z majestatycznym zamkiem zbudowany przez księcia Witolda. Przez cały pobyt wieczorami poznawaliśmy stare miasto na którym znajduje się Ostra Brama Katedra wileńska, Kościół św. Anny a także Plac Ratuszowy.  Po owocnym spotkaniu musieliśmy niestety opuścić naszych litewskich przyjaciół i udać się do Polski.  Myślę, że klimat tego miasta na zawsze pozostanie w naszych sercach.

Projekt jest współfinansowany ze środków
Programu „Młodzież w Działaniu” Unii Europejskiej.