AKTUALNOŚCI 2013 ROKU

11.10.2013 Lublin Polsko – litewska wymiana młodzieży ”Młodzieżowa aktywizacja mediów” Europejski Dom Spotkań - Fundacja Nowy Staw

Polsko – litewska wymiana młodzieży ”Młodzieżowa aktywizacja mediów” została zorganizowana przez Europejski Dom Spotkań Fundację Nowy Staw w partnerstwie z litewską organizacją Klaipedos Jaunimo organiazaciju asocjacija ”Apskritasis stalas”, w celu promowania dialogu między Polską a Litwą oraz aktywnych postaw wśród młodzieży. Spotkanie odbyło się w dniach 3-9 października 2013 r. w Nasutowie koło Lublina w Polsce.

W projekcie wzięło udział 13 młodych osób z Polski i Litwy. Głównym celem było zbudowanie więzi między dwiema różnymi grupami narodowymi, które mogą uczyć się od siebie, aby przezwyciężyć stereotypy i wykorzystać media jako innowacyjny sposób komunikacji, który przełamuje uprzedzenia.

Podczas wymiany uczestnicy zdobyli podstawową wiedzę o mediach. Pracowali w międzynarodowych grupach nad realizacją specjalnego magazynu telewizyjnego o życiu młodzieży w ich krajach, stereotypach i dialogu międzykulturowym. Zdobyli wiedzę techniczną i umiejętności związane z produkcją materiałów wideo. Różne style dziennikarskie, takie jak reportaż, wywiad, opowiadanie stworzyły ciekawy produkt końcowy, który został zaprezentowany na koniec projektu.

Zapraszamy do obejrzenia naszego magazynu telewizyjnego

FILM

EDS-FNS