AKTUALNOŚCI 2013 ROKU

19-26.06.2013 Lublin Media against discrimination – międzynarodowa wymiana medialna Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

Szkolenie medialne miało na celu zaangażowanie młodych ludzi z różnych krajów Europy: Ukrainy, Polski, Niemiec i Hiszpanii by razem realizowali następujące cele: nauczyli się obsługi kamery, tworzenia i edycji filmu i dźwięku. Wspólnie podjeli debatę na temat rasizmu i nietolerancji w otaczającej ich rzeczywistości.

powiekszeniepowiekszeniepowiekszeniepowiekszenie

Projekt był realizowany w dn. 19-26 czerwca 2013 w Nasutowie w Polsce. Na początku uczestnicy zostali podzieleni na trzy zespoły: dwie grupy filmowe i grupę radiową. Wszystkie zespoły składały się z uczestników z różnych krajów by mogli się oni nawzajem poznać i nauczyć od siebie jak najwięcej o swoich kulturach. Wszystkie warsztaty w których brali udział uczestnicy były związane z mediami. Uczestnicy mieli za zadanie użyć mediów by przekazać wartości takie jak szacunek, tolerancja i brak rasizmu.

Grupa filmowa nr 1
Jej uczestnicy zaczęli od instrukcji użycia kamery, po teorii przyszedł czas na praktykę czyli nagranie krótkiego filmu. Film przedstawia historię młodej dziewczyny, która ucieka przed dyskryminacją ze strony swoich rówieśników. W ucieczce pomaga jej nowe pokolenie młodych ludzi który wyciągają do niej pomocną dłoń i akceptują dziewczynę.

film

Grupa radiowa
stworzyła krótki reportaż o dyskryminacji, w którym uczestnicy szkolenia wyjaśniali jednym zdaniem lub słowem czym według nich jest dyskryminacja. W swojej pracy grupa doszła do następujących wniosków: pomimo tego, że sami uczestnicy szkolenia nie czują się dyskryminowani to rasizm i nietolerancja są nadal obecne w życiu młodych ludzi w 2013 roku.

IREPORTAŻ - POSŁUCHAJ

Grupa filmowa nr 2
Po teoretycznym wprowadzeniu do obsługi kamery członkowie tej grupy stworzyli storyboard do swojego pierwszego krótkiego filmu. Efektem pracy tej grupy był bardzo pozytywny film krótkometrażowy, w którym mieszkańcy Lublina mieli okazję zaprezentować swój apel o tym jak ważne jest równe traktowanie i tolerancja, jak potrzebna jest zmiana mentalności by zmieniła się sytuacja na świecie. Film nosi tytuł Equality World (Świat równości).

film

Podsumowanie projektu miało miejsce w Nasutowie. Uczestnicy mogli zaprezentować swoje działania i materiały stworzone przez wszystkie grupy.

I POZDROWIENIA Z NASUTOWA - POSŁUCHAJ

Projekt był świetną okazją by w prosty sposób nabyć nowe umiejętności, poznać ludzi z różnych krajów Europy, nauczyć się szacunku dla innych kultur i odkryć w sobie nowe pokłady energii.

Patnerzy projektu:
Dialog Europejski Lwów, Ukraina