AKTUALNOŚCI 2013 ROKU

12.05.2013 Lublin Europejski Pinknik Rowerowy Informacja Europejska

W tym roku Dzień Europy świętowaliśmy też na sportowo. 12 maja w niedzielę zorganizowaliśmy  Europejski Piknik Rowerowy. Rowerzyści przejechali z Lublina do Nasutowa, gdzie odbył się piknik.

W imprezie uczestniczyło blisko 300 osób. Na szczęście pogoda nam dopisała, więc mogliśmy bez przeszkód wziąć udział we wszystkich przewidzianych atrakcjach. A były to: konkursy wiedzy o Unii Europejskiej, konkursy rowerowe, przejażdżka wozami po lasach kozłowieckich, zawody strzelania z łuku, warsztaty bębniarskie „tarabany”, warsztaty z nordic walking, stoisko informacyjne o Unii Europejskiej, znakowanie rowerów przez policję, mierzenie alkogogli - czyli praktyczna nauka zachowania zasad bezpieczeństwa na drodze. I oczywiście smaczny poczęstunek.

Liczba osób mówi sama za siebie, że tego typu inicjatywy są nam bardzo potrzebne. Lublin jest coraz bardziej rowerowym miastem i podobnie jak w innych krajach UE liczba użytkowników rowerów stale rośnie. Dlatego planujemy kontynuować ideę świętowania Dnia Europy na rowerze.