AKTUALNOŚCI 2013 ROKU

22-22 marca 2013, Nasutów Wizyta przygotowawcza do projektu „Dokąd zmierzamy?” Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W weekend 22-25 marca mieliśmy przyjemność gościć uczestników wizyty przygotowawczej projektu "Dokąd zmierzamy?", który realizujemy w ramach programu Młodzież w działaniu. Wizyta miała na celu przybliżenie uczestnikom idei wymiany międzynarodowej, którą będziemy realizować na przełomie kwietnia i maja w Lublinie i Nasutowie. W wizycie wzięło udział 10 osób z Czech, Polski, Portugalii, Szwecji oraz Turcji.

Podczas spotkania w Nasutowie koło Lublina młodzież miała okazję poznać uczestników projektu z innych krajów, oraz mieć swój wkład w planowanie poszczególnych działań wymiany. Budowaniu potencjału grupy sprzyjała atmosfera panująca w Europejskim Domu Spotkań w Nasutowie. Uczestnicy bardzo cenili sobie położenie ośrodka z dala od miasta oraz wyżywienie. Szczególnie przypadły im do gustu polskie zupy.

Wizyta przygotowawcza stworzyła również możliwość  wzięcia udziału w przykładowych warsztatach, które będą realizowane podczas projektu. Ich tematyka opierała się na nauce szybkiego czytania, pracy w grupach oraz zajęciach pobudzających wyobraźnię. Podczas ich trwania gościliśmy grupę wolontariuszy pracujących przy realizacji Festiwalu Zaangażowanego w Lublinie.

Rezultatem wizyty przygotowawczej było powstanie oficjalnego harmonogramu wymiany oraz scenariusza filmu instruktażowego, który powstanie podczas realizacji tego projektu. Moderatorzy grup warsztatowych opowiedzieli również o planie pracy swoich grup, oraz metodologii edukacji pozaformalnej, której będą używać podczas warsztatów.

Uczestnicy mieli okazję dowiedzieć się też nieco więcej o tym, czym jest Program "Młodzież w działaniu", oraz zrozumieć, co znaczy "być częścią projektu".

Uczestnicy spotkają się po raz kolejny już 26 kwietnia podczas wymiany. Jej celem jest danie młodzieży możliwości samorozwoju poprzez poszerzenie swoich kompetencji dziennikarskich oraz artystycznych.

Projekt jest współfinansowany ze środków
Programu „Młodzież w Działaniu” Unii Europejskiej.