AKTUALNOŚCI 2012 ROKU

11-21 lipca, Nasutów Młodzież od kuchni Europejskie Centrum Współpracy Młodzieży

W dniach 11-21 lipca w Domu Nasutów oraz Lublinie odbędzie się międzynarodowy projekt kulinarny. W projekcie wezmą udział młodzi z Grecji, Mołdawii, Polski, Łotwy, Ukrainy oraz Gruzji. Organizatorem projektu jest grupa młodzieży o nazwie WE WILL WIN.

Projekt YOUTH FROM THE KITCHEN rozpoczął się w tym roku i jego głównym celem jest zwrócenie uwagi na problem żywienia młodych Europejczyków. Pomysł utworzenia kulinarnego poradnika dla młodego człowieka zrodził się w wyniku dyskusji ludzi uczestniczących w różnych projektach międzynarodowych, którzy wyrazili chęć wymiany doświadczeń kulinarnych z innymi państwami.

Głównym celem działania jest promocja zdrowego stylu życia, a co za tym idzie zdrowego, racjonalnego żywienia. Gotowanie ma stać się pasją a prawidłowe nawyki żywieniowe - wejść w krew i płynąć w niej do końca - to nasz cel.

Przez 11 dni uczestnicy będą mieli okazję wziąć udział m.in. w zajęciach relaksacyjnych - joga, aerobic; warsztatach z kelnerem, kucharzem; hepeningu zdrowego żywienia organizowanym w Lublinie; kursie tańca nowoczesnego; szkoleniu z pieczenia chleba oraz wielu debatach i warsztatach poświęconych zdrowemu stylowi życia. Uczestnicy projektu zajrzą nawet na zaplecze lubelskiej restauracji oraz wcielą się w rolę warzyw!

Mamy nadzieję, że projekt pójdzie w parze z modą i połączenie zdrowego żywienia z ruchem pozwoli wszystkim na zawsze pozbyć się zimowych "oponek" ;).