AKTUALNOŚCI 2012 ROKU

2-20.07.2012 r. Lublin Bezpieczny złoty i bezpieczne euro czyli „Lato z bankiem centralnym” po raz ósmy RCIE

Jak bezpiecznie posługiwać się banknotami? Jak zostać ekspertem rozpoznawania autentyczności banknotów? Jakie tajemnice skrywają banknoty polskie oraz europejskie?

Na te i inne pytania poszukają odpowiedzi uczestnicy wakacyjnej akcji „Lato z bankiem centralnym", organizowanej po raz ósmy przez Narodowy Bank Polski Oddział Okręgowy w Lublinie, a po raz drugi we współpracy z Regionalnym Centrum Informacji Europejskiej w Lublinie. W dniach 2-20 lipca 2012 r. powstaną w Lublinie dwie „wyspy wiedzy" – „Bezpieczny złoty" i „Bezpieczne euro".

Wyspa pierwsza – „Bezpieczny złoty" będzie miała miejsce w siedzibie Narodowego Banku Polskiego Oddziału Okręgowego w Lublinie przy ul. Chopina 6. Którzy polscy władcy zamieszkali na polskich banknotach? Czym różnią się banknoty od siebie, a jakie mają wspólne elementy? Jak odróżnić banknot fałszywy od prawdziwego w zupełnej ciemności? Co można zobaczyć na banknocie oglądając go pod światło?

Każdy kto weźmie udział w letniej zabawie zostanie domowym ekspertem w zakresie rozpoznawania autentyczności banknotów i otrzyma certyfikat potwierdzający wiedzę z tego zakresu. Organizatorzy przygotowali zabawy edukacyjne – magnetyczne puzzle banknotów oraz interaktywną grę na monitorze dotykowym. Dzieci będą mogły samodzielnie dopasowywać na ekranie telewizora właściwe zabezpieczenia do właściwych banknotów.

Dodatkowo dzieci zobaczą wystawę fotograficzną „Portrety i Monety", na której prezentowani są sławni polscy sportowcy, medaliści olimpijscy oraz wybrane przez nich monety kolekcjonerskie NBP. Wśród portretów odnaleźć będzie można twarze medalistów olimpijskich mieszkających w Lublinie - Tomasza Wójtowicza (piłka siatkowa), Leszka Duneckiego (sprint) oraz Zygmunta Kalinowskiego (piłka nożna).

Wyspa druga – „Bezpieczne euro" będzie miała miejsce w siedzibie Urzędu Miejskiego w Lublinie, Plac Łokietka 1.

Jakimi banknotami płaci ponad 300 milionów mieszkańców Europy? Jak powstały projekty banknotów euro? Czy się różnią, jakie mają nominały i jakie zabezpieczenia przed fałszowaniem? Dlaczego wprowadzono wspólną walutę?

Taka wiedza przyda się szczególnie tym, którzy planują wakacyjny wyjazd do krajów strefy euro. Planowany jest również błyskawiczny quiz wiedzy o Europie „Odkrywamy Unię Europejską", układanka 30- elementowych puzzli z banknotami euro oraz rozpoznawanie rewersów monet.

Konkurs na wiersz „Bezpieczne banknoty"

Wszyscy w wieku od 5 do 18 lat, którzy wezmą udział w akcji i zbiorą okolicznościowe stemple, będą mogli wziąć udział w konkursie na najciekawszy wiersz „Bezpieczne pieniądze". Na laureatów najciekawszych wierszy czekają cenne nagrody. Wszystkie dzieci otrzymają materiały edukacyjne i pamiątki – książki i wydawnictwa na temat Unii Europejskiej i euro.

Więcej informacji o akcji pod numerem telefonu lubelskiego RCIE: 81 534 93 88.

Kontakt w sprawie rezerwacji terminu:

Ewa Waszkiewicz 81 5317652, ewa.waszkiewicz@nbp.pl
Marek Momot 81-5317620 marek.momot@nbp.pl